Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изтича срокът за клане на прасета заради африканската чума в 5 области

02 август 2019, 07:50 часа • 10000 прочитания

До днес, 2 август, стопаните на свине в обекти тип "заден двор" на територията на общините Ямбол, Хасково, Стара Загора, Шумен и Сливен следва да извършат доброволно клане на животните. Заповедта за клане на животни от личните стопанства важи за общо 18 области в страната, като в останалите 11 области срокът изтече. За област Пазарджик срокът за умъртвяване на свинете беше удължен до 11 август след спешна среща на стопани със земеделския министър Десислава Танева вчера, уточнява БГНЕС.

Териториите на шестте области попадат в 20-километровите зони около индустриални ферми, в които трябва да се преустанови отглеждането на свине.

След изтичането на определения за петте области срок – 2 август, както и за Пазадржишка област – 9 август, ще се пристъпва към принудително умъртвяване на животните от органите на Областната дирекция по безопасност на храните, съгласно разпоредбите на чл. 139а от Закона за ветеринаромедицинската дейност.

До 1000 лева ще бъдат глобите, ако бъдат намерени нови животни за отглеждане в шестмесечния карантинен срок. На същата санкция подлежат и стопани на заловени прасета, които се транспортират нелегално.

От Агенцията по безопасност на храните напомнят на стопаните, че месото не трябва да бъде замразявано, защото вирусът на чумата е изключително издръжлив - до 1000 дни живот при замразяване. Добитото месо от закланите животни трябва да премине термична обработка минимум 30 минути на минимум 70 градуса, и тогава да бъде съхранявано.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес