Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Инфлацията в САЩ неочаквано се понижи

12 юни 2024, 17:37 часа • 1405 прочитания

Растежът на американската инфлация на годишна база се забави изненадващо през май до 3,3% от 3,4% през април, достигайки най-ниско ниво от три месеца насам. Това показват данните на Бюрото по трудова статистика на САЩ.

Пазарните очаквания бяха за задържане на инфлацията на ниво от 3,4 на сто, предаде Ройтерс.

Потребителските цени в САЩ през май са останали без промяна на месечна основа, след като през април нараснаха с 0,3 на сто спрямо март.

Още: Очаквано: Инфлацията в САЩ се забави през април

Лихвите

Показателят остава на повишено равнище, което най-вероятно няма да позволи на Фед да намалява лихвените проценти преди септември, особено като се вземе предвид и устойчивият пазар на труда в най-голямата световна икономика, отбелязва агенцията.

Още: Фед обяви ще намалява ли скоро лихвите

Въпреки това ценовият натиск се очаква да отслабва, тъй като големите вериги за търговия на дребно, обявяват намаляване на цените на стоки, вариращи от храна до памперси, в опит да привлекат "уморени" от инфлацията потребители.

Като се изключат нестабилните цени на храни и енергия, основната инфлацията е 0,2 на сто през май, след като през април бе 0,3 на сто. На годишна база основната инфлация се е забавила до 3,4 на сто през май спрямо 3,6 на сто през април.

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес