Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Инфлацията в САЩ е на стойности, невиждани от 3,5 години

11 септември 2024, 17:17 часа • 2478 прочитания

Инфлацията, която отразява динамиката на потребителските цени в САЩ, се е забавила до 2,5 на сто в края август на годишна основа (спрямо същия месец на 2023 г.).

Това е най-ниският годишен темп на растеж на потребителските цени в САЩ от февруари 2021 г., сочат огласените днес данни на Бюрото по трудова статистика към министерството на труда във Вашингтон.

Измерителят на инфлацията, който изключва волатилните разходи за храна и енергия, остана до голяма степен непроменен на годишна база от 3,2%.

Още: Инфлацията в Германия е на ниво, невиждано от три години

Какво ще реши Фед?

Месечният темп на инфлация се повиши с 0,2% след спада през юни, в съответствие с очакванията. Наред с продължаващото забавяне на потребителската инфлация предпочитаният от Фед измерител на инфлацията, известен като ценови индекс на разходите за лично потребление, също се понижи към дългосрочната цел на банката от 2%.

Пазарът на труда също се охлади. На този фон ръководителите на Фед пренасочиха вниманието си от инфлацията към частта за безработицата от двойния мандат на банката и намекнаха за предстоящо намаляване на лихвените проценти.

Анализаторите обаче, остават разделени по въпроса дали Фед ще започне с намаление от четвърт процентен пункт през следващата седмица, или вместо това ще продължи с по-голямо намаление от половин пункт.

Още: Протоколите на Фед: Лихвите тръгват надолу през септември

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес