Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Индия иска да бъде следващият Китай: 500 милиона жени са разковничето

06 юни 2024, 17:48 часа

Индийската икономика, която е най-бързо растящата в света, не работи на пълни обороти. Това е проблем за Нарендра Моди, който току-що спечели трети пореден 5-годишен мандат като премиер на страната, макар и без пълно мнозинство, пише CNN.

Реклама

73-годишният Моди иска да превърне страната в икономика на стойност 5 трлн. долара преди края на настоящото тримесечие. Неговите планове за реформи обаче се усложняват от по-малката от очакваното изборна победа, а пред Индия предстоят големи предизвикателства.

Един от проблемите, които стоят на пътя на амбициите ѝ да се превърне в суперсила, е липсата на работа за стотици милиони граждани, особено жени.

ОЩЕ: Трети мандат: Моди полага клетва като премиер на Индия на 8 юни

В Индия има над 460 млн. жени в трудоспособна възраст – или повече от цялото население на ЕС, а те са по-образовани, по-амбициозни и по-здрави, от което и да било предишно поколение. Техните мечти обаче се сблъскват със суровата реалност.

22-годишната Гунасри Тамилселван, например, се опасява, че ще трябва да напусне работата, която обича. Тя е дипломиран инженер и започна работа в завода на финландския производител на електроника Salcomp в южния индийски щат Тамил Наду миналата година.

Снимка: iStock

Тамилселван е част от търсен екип, който произвежда зарядни устройства за водещи марки смартфони, но тя трябваше да се бори и вкъщи, и на работа за правото си да бъде финансово независима.

А сега времето ѝ изтича. Семейството ѝ иска да я омъжи възможно най-скоро. В Южна Азия стандартно родителите още намират брачни партньори за децата си. „Баща ми не харесва това, че работя. Той ми даде 10 месеца, след което ще ми избере съпруг и ще ме омъжи“, казвя тя пред CNN.

Ако това се случи, тя ще трябва да преговаря със съпруга си и неговите родители, за да продължи да работи. Това не е единствената битка, която жената иска да спечели.

В завода тя работи много повече, за да докаже на колегите си от мъжки пол, че заслужава мястото си в отдела за автоматизация, което са най-новите машини.

Само около 1/3 от жените в трудоспособна възраст в Индия са част работната сила, според Световната банка, което е много под средното ниво от около 50% в световен мащаб.

Снимка: iStock

В резултат на това страната изпуска милиарди долари. През 2018 г. от Световната банка посочиха, че Индия може да повиши темпа си на икономически растеж до 9% годишно, ако около 50% от жените са част от работната сила. Икономиката на страната отчете 8,2% стъс за финансовата година, която приключи през март.

По време на 10-те години на Моди начело на страната Индия се предвижи с 4 места напред, за да се превърне в петата най-голяма икономика в света, а анализаторите са уверени, че правителството му може да превърне страната в икономическа суперсила, която да изостава само зад САЩ и Китай до 2027 г.

Тази историческа възможност за Индия идва в период, в който Китай изпитва затруднения с безпрецедентен икономически спад, а светът търси нов двигател за растежа. Западните производители също имат желание да диверсифицират веригите си на доставки.

Има обаче опасения, че Индия може и да не се справи.

ОЩЕ: След изборите: Пазарите в Индия с най-голямата еднодневна загуба от 4 години

Според консултантската компания McKinsey, приносът на жените към БВП на Индия е едва 18%, като това е едно от най-ниските нива в света. Това е в рязък контраст с Китай, където в продължение на няколко десетилетия жените бяха сериозна част от икономическия бум.

Създаването на работни места, особено за жени, е „буквално извънредна ситуация, за която не се говори“ в страната, казва Чандрасекар Срипада, преподавател в Indian School of Business, който добавя, че „проблемът е толкова огромен, че няма магически решения и единен подход“.

Половината небе

Снимка: iStock

От ограничителни културни норми до тормоз в офиса – има много причини, поради които жените, дори когато са висококвалифицирани, избират да останат у дома.

„Индийските жени прекарват минимум 7-8 часа неплатен труд на ден“, тъй като повечето домакински задължения и грижите за децата още падат върху тях, казва Срипада.

Подобно на Индия, на жените в Китай също беше отредена такава подчинена роли в продължение на векове.

Умишленото деформиране на краката, което подобрява перспективите на брак, на една жена, е вероятно най-екстремната практика, която ограничава способността ѝ да работи. Това обаче се променя драстично, след като Комунистическата партия поема властта през 1949 г., като нейният председател Мао Цзедун забранява феодалните бракове и се застъпва за равенството между половете.

„Жените крепят половината небе“, заявява Мао. Днес те допринасят с над 40% към втората най-голяма икономика в света, според McKinsey.

ОЩЕ: Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

През последното десетилетие правителството на Моди въведе мерки за насърчаване на включването на повече жени в работната сила. От 2017 г. платеният отпуск по майчинства в страната е 26 седмици, което е над 98-те дни в Китай.

Очаква се новото правителство да се опита да извлече полза от мащабната тенденция за преосмисляне на веригите на доставки. Международните компании искат да намалят зависимостта си от Китай, където са заплашени от засилващото се напрежение между Пекин и Вашингтон.

В резултат на това някои от най-големите компании в света, в това число и основни доставчици на Apple като Foxconn, разширяват дейността си в Индия значително, а много от тях наемат голям брой жени, казват държавни служители в Тамил Наду.

По данни на компанията за пазарни проучвания Canalys, до 23% от смартфоните iPhone ще се произвеждат в Индия до края на 2025 г. което е с 6% повече, спрямо 2022 г.

Заводска работа

Снимка: iStock

Голяма част от тази промяна е видима в щата Тамил Наду – промилнения двигарел на Индия, където компании, като Foxconn и Samsung, имат производствени заводи.

Над 40% от заетите заводи жени в Индия работят в южния щат, казва Вишну Венугопалан, главен изпълнителен директор на Guidance Tamil Nadu – агенцията за насърчаване на инвестициите в щата.

Индийската компания е най-голяма пазарна стойност Tata Group, която има 156-годишната история и произвежда всичко – от сол до софтуер, също се опитва да подобри разнообразието в заводите си в Индия.

ОЩЕ: Нова сила става ключов пазар за чипове

Едно от нейните подразделения – Tata Power, изгради нов завод за соларни клетки и модули, в който 80% от служителите са жени.

Предприятието, разположено в Тирунелвели, в Тамил Наду, наема предимно служители от района, за да улесни кандидатстването за работа на жени, които още предпочитат да живеят с родителите или съпрузите си.

За да накара да се влеят в работната сика и да останат част от нея, компанията предлага придобивки, като достъпни жилища и таксита с охранители.

Подобни неща са от съществено значение, тъй като Индия е считана за едно от най-опасните места за жените в света заради големия риск от сексуално насилие и робски труд.

Различен път

 

Снимка: iStock

Местните власти в Тамил Наду строят огромни жилищни комплекси за работещи жени, които осигуряват безопасно и хигиенично настаняване и да подкрепят разрастващата се екосистема за производство на смартфони в щата.

Два от тези комплекса, които са с капацитет за над 36 000 жени, ще бъдат използвани от служителки на Foxconn, докато друг с капацитет от 11 000 души ще се използва от компанията от Tata Group.

В Китай служителите, които идват от деуги места, често живеят в огромни общежития, предоставяни от компаниите, като този подход беше от същвствено значение за превръщането на страната във фабриката на света. Съоръжението на Foxconn в Женгжоу в Централен Китай, което е най-големият завод за iPhone в света, е с капацитет за около 200 000 служители.

ОЩЕ: Индия сключи сделка за милиарди за свободна търговия с 4 европейски страни

Индия може да не е способна да създаде такива гигантски съоръжения, тъй като придобиването на огромни парцели земя в страната не е лесно“.

Културата на общежитията може да не бъде възприета и по други причини. „Миграцията е болезнена“, казва Срипада. „Би трябвало да планираме по-малко миграция и повече децентрализирана икономика“.

От Тамил Наду казват, че правят точно това, което е част от причината в щата да има толкова жени, които работят.

„Производствените клъстери в града не са просто в големи градове“, казва Венугопалан. „Има доста голямо регионално разпространение, което означава, че не се налага голяма миграция на хора към един-единствен център на растеж“.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес