Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Икономист: Приходите трябва да наваксат ръста на разходите в бюджета

18 октомври 2024, 19:50 часа • 363 прочитания

Приходите в бюджета трябва да наваксат ръста на разходите. С 20% нарастват разходите, а с едва около 14% приходите, тези 6% трябва да бъдат обрани. Това каза икономистът Васил Караиванов. Според него България е загубила половин милион от работна сила заради българи, заминали в чужбина.

Още: Икономист от КНСБ: Ако не се вдигне минималната заплата, ще има протести

"Всяка година по 3 млрд. са капиталовите разходи. Имаме голямо нарастване на разходите за социални плащания и труд, те изпреварват приходите от данъци и осигуровки. Това не може да продължи още дълго време, с политическа воля тази тенденция трябва да спре", обясни той. По думите му потенциалът на българската икономика не е бил реализиран през последните години.

Още: Икономист: Светът е изправен пред четири огромни събития в следващите месеци

"Имаме ръст на доходите, но и голяма инфлация. Високият бюджетен дефицит е много страшно нещо, малките камъчета обръщат каруцата. Пример е Шенген, където не можем да влезем още изцяло. В еврозоната също сме на крачка да влезем, но постоянно изникват проблеми. Отново ще има минимално отклонение от заветните 3% дефицит, може да има дългосрочна устойчива фискална политика. Разчита се на чужди инвеститори, не е зле да се влеят свежи пари чрез облигации", коментира икономистът пред NOVA NEWS.

Още: "Икономист": България ще е в Еврозоната и Шенген през 2026 г.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес