Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Икономист: Инфлацията ще намалява, но доходите трябва да се увеличават

14 февруари 2023, 08:07 часа • 1040 прочитания

Инфлацията ще намалява, а доходите трябва да се увеличават. Но се съмнявам, че у нас го осъзнават. Няма правителство, няма приет бюджет за 2023 г. У нас нещата са малко по-зле от това, което е в другите държави. Усеща се забавяне на инфлацията. Но ако хляба е поскъпнал с 20%, то той ще продължи да поскъпва, но с 15 на сто. Това каза главният икономист на КНСБ Любомир Костов в ефира на Нова телевизия.

Относно мерките на служебното правителство той коментира, че те са закъснели. „Отдавна КЗК, КЗП и другите институции трябваше да влязат и да проверят цените в магазините“, каза той.

„Много производителите получиха подкрепа от държавата, при положение че отчитаха свръхпечалба. Други пък получиха някаква подкрепа, но нямаха тази печалба. Бяха дадени 8 мллр. лв., но те не бяха разпределени правилно“, добави още Костов.

Относно въвеждането на еврото на 1 януари 2024 г. той коментира, че няма да има поскъпване на цените в магазините. „Влезем ли в еврозоната ние ще увеличим всичките си показатели“, каза той.

ОЩЕ: Ще избегне ли ЕС рецесията? Вижте новата прогноза на Европейската комисия

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес