Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Икономическият растеж на Централна и Източна Европа ще достигне 2,4% през 2024 г.

04 юни 2024, 10:59 часа
Реклама

Икономиките в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) се възстановяват през първто тримесечие на 2024 г. след слабата 2023 г., сочат наскоро публикувани данни за растежа на БВП. Икономическият растеж спада до средните за региона 0,5% през 2023 г. – най-ниският процент за века след рецесиите по време на световната финансова криза (2009 г.) и пандемията от COVID-19 (2020 г.). Повечето икономики отчитат положителни темпове на растеж на годишна база през първото тримесечие на 2024 г., като надвишават средните стойности и за ЕС, и за Западна Европа. Някои показатели потвърждават, че възстановяването на потреблението на домакинствата е сред факторите за подобрението в икономиките.

Ръст в търговията на дребно в ЦИЕ

Снимка: iStock

След двуцифрените нива на инфлация в периода 2022 - 2023 г., домакинствата в региона на ЦИЕ започват да увеличават разходите си. Продажбите на дребно отбелязват ръст в началото на 2024 г., с допълнителни повишения през март на годишна база от над 6% в Чехия и Полша, и над 4% в Унгария и Румъния.

Наблюдава се и подобрение в потреблението на домакинствата поради:

Намаляващ темп на инфлацията – нивата се завърнаха при поставените от централните банки цели. Това се дължи на предишни повишения на лихвените проценти, ограничаващи по-нататъшна инфлация, както и на облекчаването на цените на енергията и непреработените хранителни продукти. Инфлацията на годишна база през април 2024 г. е 0,1% в Литва, 2,1% в Словакия, 2,4% в България и Полша, 2,9% в Чехия, 3,0% в Словения и 3,7% в Унгария. Румъния има най-висок процент от 5,9%, който обаче също намалява.

Благоприятен пазар на труда - ниските нива на безработица и стабилният ръст на заплатите, водят до двуцифрени повишения в Румъния, Унгария и Полша.

ОЩЕ: БВП на България нараства през първото тримесечие

Облекчаване на паричната политика – то продължава в няколко страни от ЦИЕ извън еврозоната (Чехия, Унгария, Полша, Румъния), като намалява цената на финансовите ресурси.

Възстановяване на потребитеслкото доверие – домакинствата се чувстват по-спокойни за финансовото си състояние и икономическата среда, което води до връщане на нивата на доверие до тези от началото на 2022 г. (и дори до предпандемичните нива в Полша).

Мерките за контрол на инфлацията в страните от ЦИЕ носят облекчение, но крият дългосрочни рискове

Процесът на понижаване на инфлацията приключи

Снимка: iStock

Ръстът в инфлацията в ЦИЕ беше ограничен от социални мерки като по-ниски ставки на ДДС и тавани на цените на енергията. Въпреки че мерките ограничиха нарастването на цените през предходните тримесечия, тяхното обръщане предизвиква инфлационен натиск. Базовата инфлация (не се отчита енергията и непреработените храни) остава под чертата, което е знак, че увеличенията на цените са се разпространили и в други икономически сектори.

ОЩЕ: Инфлационните очаквания на потребителите паднаха до най-ниското ниво от септември 2021 г.

Благоприятен пазар на труда

Възстановяването на потребителското търсене засилва натиска върху инфлацията. Пазарът на труда остава благоприятен за служителите, като ниската безработица и недостигът на работна ръка водят до солиден ръст на заплатите. Това допълнително се засилва от продължаващите увеличения на минималната заплата в страните от региона. Докато домакинствата се възползват от тенденциите, компаниите са изправени пред по-високи оперативни разходи във връзка с нарастващите заплати. Това вероятно ще доведе до прехвърляне на разходите на потребителите и до ускоряване на инфлацията. През април 2024 г., в няколко държави от ЦИЕ, потребителските цени се покачват спрямо предходния месец, което води до по-голямо търсене при потребителските стоки и увеличение в цените на хранителните продукти.

Предпазливи потребители

Снимка: iStock

Независимо, че компаниите увеличават маржовете си, потребителите остават чувствителни към цените, като често избират по-евтини алтернативи. Регионът на ЦИЕ е преживял намаляващ темп (по-бавно ускоряване на цените), а не дефлация (намаляване на цените), запазвайки значението на ценовите нива. Моделите на разходите потвърждават този предпазлив подход, тъй като не всички сегменти отбелязват по-високи нива на търсене. Докато общите продажби на дребно се възстановяват поради увеличените разходи за ежедневни нужди, продажбите на дълготрайни стоки като електроника и домакински уреди остават по-ниски спрямо предходните години.

Потреблението на домакинствата – основен двигател на растежа

Предстои ниско увеличение на инфлацията в региона на ЦИЕ, много по-ниско, от рекордните нива от 2023 г. Потреблението на домакинствата, водено от споменатите по-горе фактори, се очаква да ускори регионалния растеж спрямо 2023 г. Тази тенденция показва подобрена перспектива за сектора на търговията на дребно в ЦИЕ региона, чийто риск спадна от висок до среден, според последната оценка на рисковия сектор на Кофас. Пълното възстановяване обаче е под натиск от външните пазари. Въпреки подобряването на икономическата активност в някои западноевропейски страни, основната експортна дестинация за държавите от ЦИЕ, индустрията на Германия остава слаба, което води до спад в промишленото производство на ЦИЕ и регионалния растеж.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес