Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хампарцумян: Безплодни са усилията да регулираме цената на хляба дългосрочно

03 май 2024, 08:33 часа
Реклама

Безплодни са усилията да регулираме цената на хляба дългосрочно. Това каза банкерът Левон Хампарцумян в ефира на "Здравей, България" по Нова телевизия.

Думите му бяха по повод едно от последните решения на депутатите в 49-ото Народно събрание, а именно да удължат нулевото ДДС за хляба до края на годината, както и да сложат таван на надценката на хляба и брашното до 15%. 

Регулацията на цените

"Никой не може да регулира изкуствено или да ограничи стремежът на един търговец да печели. Това, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът", коментира Хампарцумян. По думите му това, че в страната ни цените са по-високи, означава институционална слабонст на тези органи, които трябва да осигурят конкуренцията и контролът. 

Лихвите по кредитите

Банкерът коментира, че най-вероятно ни очаква период с относително по-високи лихви. "Тогава доста хора, които са взели на ръба на възможностите си, може би ще изпитат затруднения да си покриват кредитите. Ако достатъчно много хора имат затруднения, искат политическа подкрепа и я получават", каза още Хампарцумян. ОЩЕ: Нов обрат: Депутатите въведоха таван от 15% за надценката на хляба, ще има и нулево ДДС

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес