Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германия пусна в експлоатация нов голям терминал за втечнен газ

03 септември 2024, 15:39 часа • 705 прочитания

Терминалът за втечнен природен газ (ВПГ) на германския остров Рюген в Балтийско море започна редовна дейност като част от правителствените планове за прекратяване на зависимостта на страната от вноса на руски газ след началото на войната в Украйна, предаде ДПА.

Компанията оператор на терминала Deutsche ReGas каза в изявление днес, че танкерът Hellas Diana е разтоварил втечнен природен газ на терминала от сряда до петък миналата седмица.

Едновременно на два кораба

Това е първият път в света, когато втечнен природен газ беше натоварен едновременно на два свързани помежду си кораба за регазификация. ВПГ може да бъде разтоварен на остров Рюген чрез корабите за регазификация Energos Power и Neptune.

Според информация от интернет системата за проследяване Marine Traffic, дългият 300 метра танкер Hellas Diana е дошъл от град Фрийпорт в американския щат Тексас.

Още: Газ от САЩ за Европа, за да спре руският: Плащаш повече, получаваш повече

"Началото на редовни дейности демонстрира голямото значение на енергийния терминал за сигурността на доставките в Германия, Австрия и Източна Европа", заяви Инго Вагнер, управляващ директор на Deutsche ReGas, цитиран от БТА.

След преобразуването си в газ, ВПГ може да бъде подаден в германската разпределителна мрежа чрез тръбопровод.

Deutsche ReGasсе стреми към общ капацитет от 13,5 милиарда кубически метра газ годишно, което съответства на около 15 на сто от текущото годишно потребление на Германия.

Още: Турция цели да намали зависимостта си от Русия: Внася втечнен газ от САЩ

Правителството включи изграждането на терминала на туристическия остров Рюген в своя Закон за ускоряване на ВПГ поради опасения, че Германия ще се сблъска с недостиг, след като доставките по тръбопроводи от Русия бяха прекъснати през 2022 г.

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес