Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Финансовото министерство се хвали: Тази година ще сме на плюс по КФП

23 декември 2016, 12:30 часа • 1272 прочитания

Най-вероятно за пръв път от 2008 година салдото по Консолидираната фискална програма (КФП) ще е положително. Това прогнозира Министерството на финансите.

Към края на ноември салдото е на плюс от 3,465 млрд. лева, т.е. 3,8% от прогнозния БВП. Преди година имаше дефицит от 406,4 млн. лева, което означава, че като относителен дял в БВП бюджетната позиция се подобрява с 4,3%. Подобрението от страна на текущото превишение на приходите над разходите по сметките за средства от ЕС върху салдото по КФП е значително, като излишъкът по европейските средства е в размер на 1,9% от прогнозния БВП.

Фискалният резерв към края на ноември е в размер на 14,3 млрд. лв., в т.ч. 12,6 млрд. лв. депозити на фискалния резерв в БНБ и банки и 1,7 млрд. лв. вземания от фондовете на Европейския съюз за сертифицирани разходи, аванси и други. Ако към тази сума се прибави и вземането по заема към Фонда за гарантиране на влоговете (бел. ред. - заради КТБ) в размер на 1,675 млрд. лв., фискалните буфери във фискалния резерв биха се увеличили до близо 16 млрд. лв. Заради това догодина не се предвижда да теглим дълг, като се предвижда да покрием вече изтеглен 5-годишен дълг от 1,86 млрд. лева, като това ще стане през юли 2017 година.

През тази година новият държавен дълг е 4,4 млрд. лева, при предвиден максимален размер на новия държавен дълг до 5,3 млрд. лева. В края на 2016 година се очаква номиналният размер на държавния дълг да възлезе на 25,8 млрд. лева, при предвиден в ЗДБРБ максимален размер на дълга в края на годината до 26,6 млрд. лева.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес