Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европа преговаря за транзит на азерски газ през Украйна

11 юни 2024, 16:08 часа

Европейски представители водят преговори за продължаване на  потоците от природен газ към Стария континент през ключов тръбопровод за руско синьо гориво през Украйна, съобщи Блумбърг.

Реклама

Руският газ ще спре

Европа се опитва да се откаже от руския газ, но няколко източноевропейски държави продължават да го получават чрез тръбопровод, който преминава през Украйна. Това споразумение за транзит на руски газ обаче изтича в края на тази година, като повечето наблюдатели на пазара очакват тръбният газ от Русия най-накрая да спре.

Още: Нов удар за "Газпром": Добивите спаднаха до рекордно ниско ниво

Представители на европейски правителства и компании обаче, разговарят с колегите си в Украйна за това как да запазят притока на газ през следващата година, съобщават за Блумбърг източници, запознати с въпроса, които отказват да бъдат назовани, тъй като преговорите са частни. Един от вариантите, който се обсъжда, е европейските компании да купуват и инжектират газ от Азербайджан в руски тръбопроводи, насочени към Европа, според някои от източниците. Подобно споразумение би позволило на Европа да избегне неудобството да купува руски газ в момент, когато се опитва да намали приходите на Москва.

Идеята набира скорост, тъй като се предполага, че Украйна я подкрепя. Приходите от транзит възлизат на около 1 милиард долара през 2021 г. — осигурявайки решаващо финансиране за опустошената от войната икономика. Съществуват също така опасения, че неизползваните тръбопроводи могат да се превърнат във военни цели или да изпаднат в неизправност, чието възстановяване ще бъде скъпо.

Още: Зелена енергия от Азербайджан за Европа: България иска да е съакционер

"Има два фактора, които винаги трябва да помним", посочи Олексий Чернишов, главен изпълнителен директор на украинската държавна компания "Нафтогаз" пред агенция Блумбърг. "Първата е, че Украйна има невероятна инфраструктура за транзит и съхранение на газ, която трябва да се използва, и Украйна е предразположена да използва тази инфраструктура, защото тя носи много предимства".

Газът от Азербайджан има бъдеще

Той обаче изключи всякакви планове, които включват работа с руския "Газпром", и каза, че доставянето на газ от Азербайджан "може да има бъдеще".

Азербайджанската държавна енергийна компания "Сокар" не отговори на искания за коментар от страна на Блумбърг. Министерството на енергетиката в Баку, което многократно се опитваше да увеличи износа за Европа, също не може да бъде открито за коментар на информацията. Руското правителство и "Газпром" също не са отговорили на исканията за коментар.

План за използване на азерски газ на теория би могъл да бъде от полза за Русия, ако бъде създаден като суап, който от своя страна позволява на Москва да изпраща своя газ другаде. Русия се мъчи да намери достатъчно нови клиенти за синьото гориво, тъй като инфраструктурата ѝ е създадена да снабдява Европа, а Китай води трудни преговори, настоявайки за доста ниски цени. Идеята за суапове не е чужда на пазарите на петрол и газ и се използва, когато не е възможно физически да се достави гориво от едно място на друго. Междувременно Азербайджан вече използва своя тръбопровод за Европа с пълен капацитет.

Преговорите са в ранна фаза и лицата, запознати с въпроса, очакват решения едва към края на тази година, когато крайният срок - и началото на европейската зима - засилят преговорния натиск. Много подробности все още трябва да бъдат изяснени и не е ясно, че сделката ще бъде сключена. Развитието на бойното поле също може да бъде фактор, посочва Блумбърг.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес