Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Енергийният министър постави срок за газовия терминал до Александруполис

02 юли 2024, 14:07 часа
Реклама

Министърът на енергетиката Владимир Малинов настоя за решителни мерки от страна на "Газтрейд" за отстраняване на дефекта и въвеждане на терминала за втечнен газ в Александруполис в експлоатация в рамките на настоящата календарна година. Това стана ясно от негова среща с ръководството на проектната компания „Газтрейд“ С.А. и с представители на част от останалите акционери в проекта за терминал за втечнен природен газ до Александруполис, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Недопустимо е допълнително забавяне

"Допълнително забавяне е абсолютно недопустимо с оглед стратегическото значение на терминала за осигуряване на енергийните доставки за региона", смята Малинов. Припомняме, че въвеждането в експлоатация беше отложено с два месеца, тъй като след започване на дейностите по свързване на платформата за втечнен газ с газопровода бе констатиран технически дефект.

В рамките на срещата бе постигнато съгласие, че в срок до 15-ти юли ще бъде начертан ясен план с конкретизирани технически решения с цел въвеждане в експлоатация в най-кратки срокове. ОЩЕ: Терминалът за втечнен газ до Александруполис отложен с 2 месеца, гърците поискаха и получиха повече пари

Терминалът е от ключово значение

„Терминалът за втечнен газ до Александруполис е от ключово значение за диверсификацията на енергийните доставки и гарантиране сигурността на региона. Реализацията на проекта е един от основните приоритети за нас, тъй като чрез неговата инфраструктура се очакват доставки на втечнен газ от САЩ и други за потребителите в България, Северна Македония, Сърбия, Румъния, Унгария, Молдова и Украйна“. 

Припомняме, че българската страна е съакционер в проекта, като „Булгартрансгаз“ ЕАД притежава 20% от акционерния капитал на проектното дружество Газтрейд С.А.  ОЩЕ: ОЩЕ: От 2024 г. България ще получава газ през LNG терминала в Александруполис

Енергийният министър е част от официалната делегация на президента на Република България Румен Радев, която е на посещение в Атина, Гърция.

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес