Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерт: Световната тенденция е преминаване от рибни ресурси към използване на аквакултури

08 юни 2018, 10:56 часа • 3810 прочитания

Световната тенденция е преминаване от рибни ресурси към използване на аквакултури, каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ проф. Атанас Палазов, зам.-директор в Института по Океанология, по повод Световния ден на океаните. Той коментира намаляването на рибните запаси, включително и в Черно море. Според него рано или късно трябва да започнем производство на аквакултури, защото у нас тази дейност не е развита. Проф. Палазов уточни, че Световният океан ни дава и други ресурси.

"все още нямаме икономически изгоден способ да извличаме енергия от морските вълни. На този етап се правят научни изследвания, за да може да се разработи технология, която да позволява ефективното използване на сероводорода. Използват се горивни клетки, в които чрез процес се получава енергия от изгарянето на водорода в сероводорода. Дори в България има проект, резултатите, от който са обнадеждаващи, но все още сме на ранен експериментален етап. Вярвам, че това ще бъде постигнато в промишлен аспект в близкото бъдеще."

Проф. Атанас Палазов допълни, че има още една възможност за производство на електроенергия с така наречените газхидрати или замразен метан, но още няма технология, която да позволява икономическо изгодно извличане на тази енергия. Той каза още, че пластмасовите отпадъци влияят непосредствено на здравето на хората чрез т. н. микропластици, които се поглъщат от морските обитатели, което след това влошават здравето на консуматора. Проф. Палазов призова да опазим морето и другите водни ресурси чисти и годни за бъдещите поколения.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес