Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерт: Сривът на интернет е пример за цифрова пандемия

19 юли 2024, 15:15 часа • 2996 прочитания

Сривът на интернет по целия свят от тази сутрин е ясен пример за това, което може да се нарече цифрова пандемия - една единствена точка на отказ, която оказва влияние върху живота на милиони хора в световен мащаб. Това каза Крис Димитриадис, главен директор по глобалната стратегия в ISACA - международна професионална асоциация, фокусирана върху управлението на IT пред Sky News. Телевизията беше една от най-засегнатите от срива в комуникациите днес.

Още: Масов срив на интернет по света

Цифрова верига за доставки

"Когато един доставчик на услуги в цифровата верига за доставки е засегнат, цялата верига може да се прекъсне, причинявайки мащабни прекъсвания", посочи той.

В резултат на това "лекарите не могат да преглеждат пациентите си, медиите не могат да излъчват новини, а пътниците са блокирани на летищата“, допълни експертът.

Още: Засегна и България: Полет до София е отменен заради интернет срива

"Прекъсването на работата е резултат от все по-сложния и взаимосвързан цифров свят и точно поради тази причина киберустойчивостта е от ключово значение за осигуряване на безопасността, сигурността и благосъстоянието на гражданите, както и като ключов фактор за развитието на световната икономика“, каза Димитриадис.

По думите му, въпреки че, все още очакваме повече подробности за инцидента, това, което знаем, е, че последиците ще се усещат в продължение на месеци.

Фирмата за IT сигурност Crowdstrike твърди, че е идентифицирала проблема, изолирала го е и е внедрила поправка, след като актуализация в компанията се е объркала.

"Иронията е, че фирмите за киберсигурност също са част от веригата за доставки и същите тези фирми, които се борят за установяване на киберустойчивост, могат и сами да станат жертви, засягайки непрекъснатостта на услугите“, каза Димитриадис.

"Този инцидент подчертава спешната необходимост от стабилна киберустойчивост и готовност за предотвратяване на подобни кризи. Ако не успеем да се подготвим, това ще се повтаря в бъдеще“, предупреди експертът.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес