Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерт: Пазарът на недвижими имоти замръзна

28 октомври 2024, 14:04 часа • 965 прочитания

Пазарът на недвижими имоти в България замръзна на миналогодишните равнища. Това каза Александър Бочев, председател на Управителния съвет на Националното сдружение "Недвижими имоти" (НСНИ) в интервю за БТА. 

Повод за думите му са последните данни на Агенцията по вписванията за броя на сключените сделки през третото тримесечие в страната. През него се наблюдава спад в броя на сделките с имоти. Общият брой на вписаните сделки с имоти за цялата страна са 54138 спрямо 54379 през второто тримесечие на 2024 г.

Очакванията на Бочев за последното тримесечие на 2024 г. са резултатите като цяло за страната да са аналогични по брой на тези през съответното тримесечие на миналата година - 62 368 продажби. Ако се задържат тези равнища - нещо, което се наблюдава през първите тримесечия на годината, вероятно към края на 2024 г. продажбите ще са между 215 000 и 216 000, с колкото завърши и 2023-та, прогнозира председателят на НСНИ.

Още: Най-добрите страни за инвестиране в недвижими имоти: България е осма в Европа

По отношение на цените на жилищата през 2025 г. Александър Бочев изрази очакване за задържане на сегашния тренд на растеж и повишаване от 10 или малко над 10 процента на годишна база.

Статистиката

През третото тримесечие е отчетен спад на продажбите на имоти спрямо предходното според последните данни на Агенцията по вписванията. Средно в големите градове Бургас, Варна, Пловдив и София има спад с около 11,3 процента, посочи Бочев. По думите му винаги третото тримесечие почти на всяка година е едно от слабите заради периода на отпуските, поради които пазарът не е толкова активен и последните данни на Агенцията по вписванията за броя на сключените сделки в страната го показват.

Най-силното тримесечие обикновено е последното, посочи експертът и изрази очакване тази тенденция да бъде отчетена и в края на годината.

Още: България е втора в ЕС по ръст при цените на жилищата

Ако се направи сравнение на периода януари - септември тази година със същия период на 2023 г., пазарът на недвижими имоти в страната е стабилен, с лек ръст на продажбите, основно в големите градове на страната, посочи експертът. При сравняване на първото тримесечие на тази година с първото на 2023 г. средното покачване на продажбите е с около 11 процента, за второто тримесечие спрямо същия период на предходната година ръстът е 10,09 на сто, а за третото покачването е 10,61 процента.

Общо за страната пазарът на недвижими имоти е непроменен спрямо миналата година, като за първото тримесечие на 2024 г. спрямо същото тримесечие на 2023 г. е отчетен незначителен спад - 1,5 процента, за второто тримесечие има покачване с 0,02 процента, а за третото - лек спад от 0,25 на сто.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес