Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

26 април 2024, 13:21 часа • 2346 прочитания

Потребителите в еврозоната понижиха очакванията си за инфлацията през март, сочи проучване на Европейската централна банка, цитирано от Bloomberg и Reuters. Данните подкрепят плановете за започване на облекчаване на паричната политика на финансовата институция през следващите седмици.

Инфлацията спадна бързо през последната година и ЕЦБ планира да намали лихвените проценти през юни, но по-нататъшните перспективи остават неясни от нарастващите разходи за енергия, високата инфлация на услугите и продължаващото геополитическо напрежение, което заплашва да наруши търговията.

ОЩЕ: Инфлацията в ЕС и еврозоната продължава да се забавя. Какви нива достига?

Очаква се цените да се повишат с 3% през следващите 12 месеца, което е спад от 3,1% през февруари, посочва ЕЦБ в своето месечно проучване. Това е най-ниското ниво от декември 2021 г.

Снимка: iStock

През следващите 3 години се очаква цените да се повишат с 2,5% - стойност, което остава без промяна спрямо миналия месец. Очакванията за ръст на приходите и разходите се понижиха умерено, въпреки че безработицата беше по-ниска от месец по-рано.

Резултатите вероятно ще подсилят решимостта на ЕЦБ да предприеме понижаване на лихвения процент по депозитите от рекордното ниво от 4% през юни. Гуверньорът на Италианската централна банка Фабио Панета дори предупреди в четвъртък, че не трябва да се стига до „ненужни забавяния“, които биха могли да означават връщане към свръхниски лихви.

ОЩЕ: Инфлацията в еврозоната неочаквано се забавя за трети пореден месец

Анкетата на ЕЦБ показва и продължаващ песимизъм сред потребителите по отношение на икономиката, където те предвиждат свиване от 1,1% през следващите 12 месеца, същото като през февруари.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес