Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Двойно и няма кой: Ремонтът на ПАВЕЦ "Чаира", най-ценната ни енергийна мощност

12 август 2024, 13:23 часа • 2218 прочитания

Как върви ремонтът на ПАВЕЦ "Чаира" и кога най-уникалната българска енергийна мощност (това е най-голямата ни балансираща мощност) ще заработи? Служебният енергиен министър Владимир Малинов даде отговори в рамките на 3 въпроса, зададени от депутата от ПП-ДБ Венко Сабрутев.

Още: Енергийният министър: Не е приемлив графикът на "Тошиба" за ПАВЕЦ "Чаира"

По-лесната част

Според дадните отговори, още до края на месец август ще стартира монтажа на турбината в турбинната шахта на хидроагрегат 2, защото вече са сменени статорните колони. Но се очаква до края на 2024 година хидроагерагът да заработи в режим на тестове. Тестовете ще се правят в рамките на 72 часа.

Чак след като приключи успешно ремонтът на хидроагрегатор 2 обаче ще започне работа по хидроагрегатор 3. На 26 юли Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) е дала разрешение на НЕК да бъде извършена модификация на агрегатора. Демонтаж е планирано да почне в края на 2024 година, а успешното завършване на ремонта се предвижда да завърши за 12 месеца: "Луд умора няма": Разбихме най-уникалната си енергийна мощност ПАВЕЦ Чаира

Има ли кой да ремонтира два от четири агрегата?

ПАВЕЦ Чаира

Далеч по-тежко е положението с хидроагрегатори 1 и 4. Там има по-големи щети, като има разлика и в пораженията на двата агрегатора един спрямо друг. Хидгоагрегат 4 има 8 видими спукани статорни колони, а хидгоагрегат 1 – 2 спукани колони. Освен това – НЕК е пуснала обществена поръчка за подмяна на турбината, адаптиране на оборудването на агрегатора, както и за тестове за работа на съоръжението, но никой не е проявил интерес. Затова НЕК е подготвила нова обществена поръчка – за пълна смяна, а не ремонт, на турбините в двата агрегата. Поръчката ще е една и за двата агрегата. Планът е след като бъде сключена, за 42 месеца да бъде свършено всичко по двата агрегата – а служебният енергиен министър Владимир Малинов очаква процедурата за избор на изпълнител и подписването на договор да бъдат завършени до края на 2024 година: Нова турбина на ПАВЕЦ "Чаира" за 53,5 млн. лв. - засекретиха важна информация

Друг интересен аспект – НЕК обсъжда с финансовото министерство опцията да има държавна помощ за цялостния ремонт на "Чаира". Предстои финансовото министерство да отговори и да уведоми ЕК, за да няма нарушение на правото на ЕС за нерегламентирана държавна помощ. За колко пари става въпрос – 155 млн. лева (първоначално бяха 80 млн. лева), като енергийното министерство подкрепя.

Еконарушения спъват подобрение на "Чаира"

Тепърва върви и проектът за изграждане на язовир "Яденица" и реверсивен напорен тунелза връзка с язовир "Чаира". Това ще позволи увеличение на долния изравнител на ПАВЕЦ. Само че трябва да се възложи да се прави специфичен анализ, отделно има за изпълнение и екомерки (включително за опазване на видове по "Натура 2000"), а заради наказателни процедури срещу България поради неопазване на местообитанията на дива флора и фауна Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и ЕБВР засега са спрели преговорите за отпускане на пари. Затова държавата не смята, че през 2024 година ще има дори споразумение за финансиране, а НЕК предлага да се мисли за държавна помощ за изграждането на „Яденица“ най-рано през бюджетната 2025 година.

Още: Кога ще заработи ПАВЕЦ Чаира: Повече яснота за ремонта и сроковете

Източник: Народно събрание

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес