Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Добрев: Енергийната борса трябва да бъде факт в началото на ноември

12 юни 2015, 21:18 часа • 13220 прочитания

Създаването на Енергийна борса ще спомогне за либерализирането на пазара. Това каза Делян Добрев, председател на парламентарната комисия по енергетика, пред "Фокус". По думите му в началото на ноември тя трябва да бъде факт.

„Платформата, на която ще се търгува количествата електроенергия вече е купена. Сключен е договорът с тази платформа, има още няколко стъпки, които трябва да се направят, за да може тя да заработи на 2 ноември“, добави Делян Добрев. „Конкретно за либерализацията на пазара и електроенергийната борса сме закъснели, защото в Румъния тя вече функционира от няколко години“, добави депутатът. По думите му трябва да се има предвид, че ситуацията в България е по-различна. Според него в Румъния е по-лесно да се либерализира пазара, тъй като няма дългосрочни договори.

„Ние тук имаме редица специфични за българската енергетика фактори, които трябва да бъдат отчетени и към които трябва да се подходи внимателно, за да не се окаже, че сме допуснали грешка“, добави председателят на енергийната комисия в НС.

Добрев каза още, че благодарение на промените в Закона за енергетиката, дефицитът се е свил с повече от 50%. По думите му ако това не беше станало, увеличението цената на тока щеше да е по-голямо, а не близо до статистическата грешка, каквото се очаква да бъде.

Той добави, че ако след 1 юли не се промени модела на регулатора, дефицитът в НЕК няма да се увеличи. Добрев гарантира, че в резултат на предприетата реформа в енергетиката най-малко до една година занапред не се очаква напрежение върху цените на тока.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес