Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

До края на септември: България предлага на ЕК предоговаряне по ПВУ заради въглищните централи

26 септември 2024, 15:56 часа • 1492 прочитания

До края на септември страната ни трябва да предложи на Европейската комисия предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) в частта за въглищните централи. Това стана ясно от думите на министъра на енергетиката Владимир Малинов по време на брифинг в парламента. 

Припомняме, че 48-ото Народно събрание единодушно реши да задължи Министерския съвет да промени Плана за възстановяване и устойчивост. Решението предвижда от плана да отпаде поетият ангажимент за намаляване на въглеродните емисии от производството на електроенергия с 40% спрямо базовата 2019 г. Предвидено е да отпаднат и всички реформи и инвестиции в плана, свързани с тази цел. Това според депутатите ще позволи на въглищните електроцентрали да работят без ограничения до 2038 г. ОЩЕ: Ето кой готви предложението за промяна в ПВУ заради въглищните централи

"Това, което предвиждаме, съгласно решението на Министерски съвет, в срок до 30 септември да направим предложението по предоговарянето на на ПВУ и съответно договарянето за глава RePowerEU", каза министърът. 

"Преговорният процес трябва да приключи в рамките на тази година и да бъде осигурен финансов ресурс през ПВУ", уточни министърът. 

Стана ясно, че в преговорната позиция на страната ще бъдат включени и две предложения, свързани с мините.  

Възстановяването и рекултивацията

Става въпрос за пътната карта за климатична неутралност и предложението вицепремиера и министър на финансите Людмила Петкова за изменението на Плана за възстановяване, като второто ще претърпи редакция, стана ясно от думите на председателя на енергийна комисия и депутат от ГЕРБ Делян Добрев. 

"Получихме коментари от страна на синдикалните организации и в последните 4 часа преговаряхме с тях за една от точките, свързани с промяна на ПВУ. Тази точка касае средства, които ще се отделят в ПВУ за възстановяване и рекултивация на терени в мините", каза Делян Добрев. 

Той уточни, че последният вариант предвижда да се възложи на Министерски съвет да предприеме всички необходими действия за финансиране и възлагане на концесионерите на концесия за добив на въглища, които съгласно ПВУ трябва да извършат възстановяването и рекултивацията на нарушените терени.

Финансирането ще става чрез новоучредено дружество, в което министърът на енергетиката ще упражнява правата на държавата като едноличен собственик на капитала.

В органите на новоучредените дружество ще участват и представители на националнопредставителните синдикални организации в дружествата - концесионери. След възстановяването и рекултивацията, собствеността на съответните терени, ще се прехвърли на новоучреденото дружество. То ще управлява европейските средства за възстановяване и рекултивация. 

"Простичко казано в ПВУ ще бъдат заделени 500 млн. лв. за рекултивация. Тези 500 млн. лв. ще бъдат дадени на едно дружество, което ще бъде създадено специално за тази цел, което ще финансира самите мини, ще финансира концесионерите, за да възстановят и рекултивират терените. След като тези терени бъдат възстановени и рекултивирани, тяхната собственост ще бъде прехвърлена на това новоучредено дружество", обясни Делян Добрев. 

По думите му с този последен вариант е намерен компромис, отговорено е на очакванията и притесненията на синдикалните организации. ОЩЕ: Въглищните централи може да работят до 2038 г., НС възложи промени в Плана за възстановяване

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес