Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цените във Франция отбелязаха най-голям месечен спад от 1990 г.

15 октомври 2024, 15:01 часа • 335 прочитания

Инфлацията във Франция се е забавила през септември до ниво от 1,1 на сто на годишна база, спрямо същия месец на 2023 г. Това показват окончателните данни на френския Националния статистически институт "Инсее", публикувани днес.

Дефлация от 1,2%

На месечна основа (спрямо август 2023 г.) индексът на потребителските цени във Франция е отрицателен (-1,2 на сто), което означава, че цените се се понижили. Това е най-значителният им месечен спад, откакто през 1990 г. се води подобна статистика, отбелязва "Инсее".

Още: Франция успокои милионерите: По-високите данъци са временна мярка

Тези данни засилват вероятността Европейската централна банка да понижи водещите си лихви на своето заседание на 17 октомври, посочва Ройтерс.

Темпът на повишаване на потребителските цени във Франция през септември се е забавил повече в сравнение с първоначалните прогнозни данни. Инфлацията, измерена с хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ), е ревизирана към понижение до 1,4 на сто на годишна база (спрямо септември 2023 г.). Предварителните данни на "Инсее" сочеха, че тя е достигнала ниво от 1,5 на сто през миналия месец, отбелязва БТА.

Основен фактор за значителния месечен спад на потребителските цени във Франция е поевтиняването на услугите (-2,2 на сто).

Инфлацията падна под 2% в още една голяма европейска икономика

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес