Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цените на петрола потвърждават посоката си в края на седмицата

12 юли 2024, 10:01 часа • 3517 прочитания

Цените на петрола продължават да растат за трета поредна сесия, предаде Ройтерс. Основната причина са признаците за отслабване на инфлационния натиск в най-големия потребител на суровината в света - САЩ.

Още: В САЩ отчетоха дефлация през юни

Цените

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, който е референтен за Европа, поскъпнаха с 33 цента или 0,4 на сто до 85,73 долара за барел.

Котировките на американския лек суров петрол се покачиха с 46 цента или 0,6 на сто до 83,08 долара за барел.

На седмична база

Все пак, към този момент, цените все още показват седмично понижение, заради намалението им в началото на периода.

Брент поевтинява с 1 на сто спрямо цената на затваряне от миналия петък, а американският сорт се понижава минимално - с 0,1 на сто.

Котировките на американския лек суров петрол се покачиха с 46 цента или 0,6 на сто до 83,08 долара за барел.

Още: Рязка промяна в цените на петрола заради данни от САЩ

Инфлацията

По-ниската от очакваното инфлация, която бе обявена вчера, даде на инвеститорите възможност да засилят очакванията си, че Управлението за федерален резерв на САЩ може да започне да намалява основните лихвени проценти. Очаква се понижаването на ставките да стимулира икономическия растеж, което ще спомогне за увеличаване на потреблението на гориво, допълва Ройтерс.

Данни от пазара на дребно показват, че търсенето на бензин в САЩ се е равнявало на 9,4 милиона барела на ден през седмицата, приключила на 5 юли, което е най-високото ниво за празничната седмица от 2019 г.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес