Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цената на медта покори нов 2-годишен връх

22 април 2024, 16:01 часа
Реклама

Цената на медта се повиши до 10 000 долара за тон, достигайки нов двугодишен връх, докато инвеститорите продължават да залагат, че миннодобивните компании ще се затруднят да обслужат скока в търсенето на водещия индустриален метал, предава Bloomberg.

Неблагородните метали отчетоха големи увеличения през последните седмици, а медта започва седмицата с нов ръст до 9 988 долара за тон. Признаците за подобряване на производствената активност от САЩ до Китай подкрепят стойността на металите, въпреки че геополитическите рискове и строгите политики на централните банки продължават да будят сериозни притеснения за пазарите.

ОЩЕ: Знаете ли кой метал е по-скъп от златото?

Движението на медта първоначално беше подхранвано от редица проблеми в големи мини, които накараха топилните предприятия да търсят алтернативни пътища за доставки. Търсенето в Китай е в сезонен спад, но има засилващи се надежди, че колебливото възстановяване на глобалната производствена активност ще помогне търсенето да се засили.

Снимка: iStock

„Пътят напред оттук нататък ще зависи от данни и ще се ръководи от индивидуални метални фундаменти“, пишат анализаторите на Citigroup Inc. в изпратена по имейл бележка. Перспективите за медта изглеждат възходящи през следващото тримесечие поради перспективата за по-строг пазар и късо покритие, казаха те, докато други метали имат по-слаби физически основи.

Движението дойде, въпреки че инвеститорите се борят с очевидна промяна в пътя на Федералния резерв към намаляване на лихвените проценти, като председателят Джеръм Пауъл сигнализира миналата седмица, че на банката ще отнеме „по-дълго от очакваното“, за да се увери, че инфлацията е под контрол.

ОЩЕ: Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

При алуминия поръчките от азиатските депа скачат за пети ден, тласкайки обема на запасите към рекордно ниски нива. Останалите метали остават сравнително без промяна, като цинкът спадна с 0,5%, а калайът – с 2,5%.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес