Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България не подкрепя "безусловно" ТПТИ

29 октомври 2015, 17:13 часа • 8005 прочитания

Подкрепата на България за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) не е безусловна. Това посочи зам.-министърът на икономиката Любен Петров по време на публична дискусия "Какво всъщност представлява Споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ?”, организирана от Британското посолство в София, съвместно с Министерството на външните работи и Министерството на икономиката.

Според Петров е необходимо споразумението да бъде балансирано и да осигури облекчени и максимално благоприятни условия на достъп до пазара на САЩ за българските селскостопански и промишлени продукти, като същевременно гарантира плавно адаптиране за чувствителните сектори и адекватна и ефективна защита на географските означения. Важно е то да подобри условията за търговия с услуги, да осигури достъп до пазара на обществени поръчки, да гарантира правото на регулиране и поддържането на високи стандарти, допълни той.

Защитата на географските означения и възможността селскостопанския сектор у нас да загуби са едни от основните притеснения, свързани с ТПТИ. "Аз ще гласувам против споразумението, ако не се вземат предвид интересите на селскостопанските производители. В този сектор, подчертавам, е застрашен и българският интерес. В селското стопанство ние бихме били поставени в двойна конкуренция - веднъж с европейските ни партньори в земеделието и от друга страна с американските производители", коментира през май пред Actualno.com Момчил Неков, евродепутат от групата на социалистите и демократите.

Днес Петров заяви, че бъдещото споразумение между ЕС и САЩ ще способства за нарастване и активизиране на търговията между България и САЩ и привличането на нови инвестиции. Това ще стимулира заетостта, ефективното преструктуриране, иновациите и по-нататъшното разгръщане на икономическия потенциал на България. Към момента, около 5% от заетостта в България се дължи на търговията с и инвестициите от САЩ. "Надяваме се този дял да нарасне след влизане в сила на споразумението“, заяви Петров.

Икономисти, сред които Института за аграрна икономика и Института за икономическа политика (ИПИ), прогнозират, че българските нишови продукти и малкия и средния бизнес у нас ще спечелят от отпадането на митата и нетарифните бариери вследствие на ТПТИ. Билки, билкови продукти, биологичен мед, тютюн, сушени горски плодове и етерични масла са някои от продуктите, които могат да спечелят от либерализацията на търговията вследствие на ТПТИ. Споразумението ще доведе и до потенциал за увеличаване на износа на млечни продукти, най-вече сиренето и кашкавал, както и на вино, са изводите от анализа на Института за аграрна икономика.

Сесилия Малмстрьом: Снимка: ЕК

ТПТИ ще бъде първото споразумение за свободна търговия на ЕС с отделена специална глава, посветена на малките и средните предприятия (МСП). Още на етапа на преговорите се полагат усилия за подпомагане на дейността на МСП чрез конкретни мерки. Някои от тях предвиждат МСП от двете страни на Атлантика да бъдат свързани в обща мрежа, да бъдат създадени специализирани интернет страници и електронни бази данни; да бъде насърчавана електронната търговия; да бъде подпомаган трансферът на технологии и внедряването на иновации, съобщават от Министерството на икономиката.

За САЩ изнасят около 700 български малки и средни предприятия или 87% от броя на всички фирми-износителки за САЩ. Стойността на износа им възлиза на 100 млн. долара, а приносът им към износа за САЩ е 40%. Интернационализацията и диверсифицирането на износа им са приоритетни за България, изтъкна заместник-министърът на икономиката.

Комисията по международна търговия в Европейския парламент прие на 28 май резолюция, с която подкрепя Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции, включително и противоречивата клауза за механизъм за защита на инвеститорите. Резолюцията, изготвена в комисията, ще се гласува от всички 751 евродепутати на 10 юни.

Снимка: БГНЕС

ТПТИ е спорно споразумение, което предизвика стотици протести из цяла Европа срещу ТПТИ, включително и България.

Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом заяви през юни, че държавите членки в ЕС трябва да покажат повече управленска воля, за да убедят своите граждани за ползите от спорното споразумение за свободна търговия между ЕС и САЩ. При посещение в Рига тя заяви, че европейските политици трябва да покажат на своите граждани какви ще бъдат ползите от споразумението.

През юли в необвързващата юридически резолюциия, която беше гласувана от Европейския парламент, се казваше, че ТПТИ трябва да отвори американския пазар за европейските фирми, но без да подрива и снижава европейските стандарти. По отношение на оспорвания арбитражен механизъм (ISDS), който ще дава възможност на частен инвеститор да съди национална държава, евродепутатите препоръчаха съдиите да се назначават публично. Освен това ISDS трябва да подлежи на надзор по отношение на прозрачността.

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес