Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България е на второ място в света по поскъпване на жилищата

12 юли 2024, 17:25 часа • 1891 прочитания

България е на второ място в света по най-голям ръст на цените на жилищата за първото тримесечие на тази година. Това показва индекс на консултантската компания Knight Frank, който следи 56 национални пазара.

Още: България е абсолютен лидер в ЕС по поскъпване на жилищата

В България на годишна база годишно цените са се покачили със 16%, като  страната ни отстъпва само на Турция, където цените на жилищата са с 56% по-скъпи за една година. След изключване на високата инфлация там обаче, цените на жилищата в Турция всъщност са намалели с 9,9% в реално изражениe.

Кои са другите "отличници" по поскъпване?

След България се нареждат Полша и Колумбия с годишен ръст на цените на жилищата от съответно 13% и 12%, а топ пет на най-бързо растящите национални жилищни пазари в света се допълва от Тайван с покачване от 10,5%. Гърция, заема шестото място в индекса, там са регистрирали годишен ръст на цените от 10,4%. В десетката попадат още Мексико, Хърватия, Естония и Австралия.

На обратния полюс 11 страни отчитат спад на цените на жилищата през първото тримесечие, като той е най-голям в Люксембург (-14,4%), следван от Хонконг (-11,6%) и Финландия (-7%). Понижение на цените на жилищата през първото тримесечие спрямо същия период на миналата година е регистрирано и на о. Джърси, в Словакия, Франция, Германия, Китай, Австрия, Чехия и Перу.

В момент, когато лихвите по заемите започват да намаляват и с ограничените наличности от жилища за продажба средният годишен ръст на цените на 56-те пазара, следени от Knight Frank, е достигнал 3,6% в 12-те месеца до март тази година, като се е ускорил спрямо 3,2 на сто предходното тримесечие.

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес