Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България е на първо място в ЕС по годишен ръст на строителството

18 октомври 2024, 14:20 часа • 376 прочитания

България е на първо място сред страните от Европейския съюз, за които са предоставени данни, по годишен ръст на продукцията в сектор "Строителство" през август. Това сочат първоначалните сезонно коригирани данни на европейската статистическа служба Евростат, публикувани днес.

Къде расте и къде спада?

По предварителни данни строителството в нашата страна е нараснало с 5,5 на сто спрямо август 2023 година. На второ и трето място се нареждат Нидерландия (+2,5 на сто, предварителни данни) и Португалия (2 на сто, окончателна оценка).

Още: България е от малкото страни в ЕС, отчели ръст в строителството

Най-значителен годишен спад на строителството сред страните от ЕС, за които има налични данни, през август е отчетен в Словения (-17,1 на сто, предварителни данни), Словакия (-10,9 на сто, окончателна оценка) и Полша (-7,7 на сто, окончателна оценка).

В целия ЕС на годишна база (спрямо август 2023 г.) строителството в ЕС спада с 2,4 на сто, а в еврозоната намалява с 2,5 на сто.

В ЕС през август строителната продукция се е повишила с 0,4 на спрямо юли (месечна база), а в еврозоната е нараснала с 0,1 на сто.

На годишна база през август 2024 г. при строителството на сгради в страните от Евросъюза е регистрирано понижение с 2,5 на сто, а при гражданското строителство е отчетен спад с 3,9 на сто.

Още: Новите жилища: Строим все повече къщи

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес