Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Булгаргаз": Ако газът не поскъпне, ще реализираме загуба

23 септември 2014, 15:40 часа • 15145 прочитания

"Ако тази цена на газта се запази без промяна, каквото е предложението на ДКЕВР, разбира се, ще реализираме загуба. Още повече със съотношението на долар към лев, което към днешна дата е 1.52. Дори да кажем,че ДКЕВР приеме нашето предложение за увеличаване с 1.69, при това съотношение ние ще реализираме загуба от 20 милиона лева". Това посочи Александър Петров от "Булгаргаз" по време на днешното заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

За отрицателния финансов резултат на дружеството влияе повишеният курс на долара към лева. "Булгаргаз" има просрочени задължения към НАП в размер на над 20 млн. лв., които са натрупани през последните два месеца. Задължения са натрупани и към "Булгартрансгаз". В същото време 4 от топлофикационните дружества в страната дължат 87 млн. лв. на газовото дружество. Става дума за топлофикациите в София, Плевен, Враца и Бургас, информира БТА.

Независимо от това какво решение ще вземе ДКЕВР, необходимите количества газ в хранилището в Чирен ще бъдат обезпечени, заяви Петров. Дружеството ще привлече финансиране, за да се нагнетят допълнителни количества и в момента се водят преговори за въпросното финансиране. Ще се търсят възможности за финансиране на първо място от БЕХ.

На въпрос дали дружеството има индикации, че ще бъдат намалени или спрени доставките на газ от Русия, Петров каза, че засега няма такива индикации. Той допълни: "Официално нямаме предупреждение или индикации, че ще има такова нещо. До момента количествата, които страната ни получава, са в пълния си обем".

"Булгаргаз“ също участва със свои представители в този кризисен щаб. „Прави се всичко възможно, за да се намалят последиците, ако би имало такава криза.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес