Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Брюксел вече вярва на Горанов за икономическия ни растеж през тази година

03 май 2016, 14:10 часа • 1528 прочитания

Европейската комисия (ЕК) повиши с половин процент прогнозата си за растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) на България за 2016 г. В пролетната прогноза на Комисията се очаква страната ни да постигне икономически растеж в размер на 2% през тази година.

В публикувания през февруари доклад ЕК прогнозираше забавяне на икономическия растеж на България през 2016 г. до 1,5%.

Пролетната прогноза на ЕК вече се доближава до тази на българското финансово министерство, водено от Владислав Горанов. Според очакванията на Министерство на финансите икономическият растеж на България през 2016 г. ще бъде 2,1%.

Реалният БВП нарасна с 3% през 2015 г., задвижен основно от износа и спада в цените на петрола, припомнят от ЕК. След забавяне до 2% през тази година заради отслабеното въздействие на някои подпомагащи фактори като усвояването на европейски фондове, ЕК очаква растежът на БВП да се възстанови до 2,4% през 2017 г. През следващата година положително влияние ще окаже засиленото вътрешно търсене, което ще компенсира намаления нетен износ, се казва в публикувания днес документ.

Заетостта ще нарасне от 0,3% през 2016 г. на 0,5% през 2017 г., подкрепена основно от възстановяването на вътрешното търсене. Комбинираният ефект на очаквания спад на трудовата сила заради застаряващото население и емиграцията вероятно ще намали още повече нивото на безработица до 8,6% през 2016 г. и 8% през 2017 г., пишат още от ЕК.

Инфлацията се очаква да нараства постепенно на фона на намаляването на ефекта на спадащите цени на суровините. Въпреки това според прогнозата на ЕК инфлацията ще остане на негативна територия през първите три тримесечия на 2016 г. В същото време слабото евро и условията на свития трудов пазар трябва да упражняват натиск за повишаване на цените нагоре. Предвижданията са инфлацията да е положителна през четвъртото тримесечие на тази година, но ще остане ниска в размер на 0,9% през 2017 г.

Дефицитът на България ще намалее до 2% от БВП през 2016 г. и до 1,6% от БВП през 2017 г. Същевременно като цяло приходите от данъци се очаква да се увеличат на фона на икономическия растеж и развитията на пазара на труда.

ЕК предвижда, че през следващата година вътрешното потребление ще измести износа като основен двигател на икономиката. То ще се увеличи от 0,8% през миналата на 2% през тази година, а догодина ръстът му ще бъде 1,7%.

Какви са прогнозите на Европейската комисия за българския износ и как ще се развива европейската икономика през тази и следващата година може да четете в Expert.bg.

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес