Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бобева: Държавата не е лош стопанин

26 ноември 2013, 08:41 часа
Реклама

Цялата система на управление на предприятията, в които има над 50% държавно участие трябва да се регулира със закон. Това заяви вицепремиерът Даниела Бобева пред БНР.

Трябва да се регулира трайно, не с постановления на МС, а със закон, подчерта тя като поясни, че според нея държавата не е лош стопанин.

Днес в столицата ще се проведе конференция за развитието и перспективите на предприятията, които са с над 50%държавно участие. Бобева посочи, че в момента са останали 249 такива предприятия. Конференцията идва като продължени на предишна отпреди седмица, на която се обсъдиха възможности за финансиране от международни институции.

"Целта ни е насърчаване на икономическия растеж на държавните предприятия. Всички мерки за подобряване на тяхната работа би донесло икономически растеж. Поканили сме днес и организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Работим и върху законопроект, който да даде стабилност на тези предприятия", поясни вицепремиерът.

"Държавата не е лош стопанин. Задълженията на държавните предприятия са 9 млрд. лв. като 6 млрд. са краткосрочни, каза Бобева. Проблемът идва и от това, че държавните предприятия работят не само като търговски дружества, а изпълняват и социални функции. Трябва да видим как държавата може да им помогне, как да се определят бордовете. Публичността в работата също е важна – те трябва да се управляват като публични дружества. Другото е липсата на сигурност в тези предприятия. Затова смятаме, че със закон трябва те да се уредят. В бордовете всеки носи отговорност в рамките на търговския закон. Не приемам това, че представителите на държавата , които участват в търговските бордове, не получават пари. Това не ги стимулира", заяви Бобева.

 

 

 

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес