Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Bloomberg: Цената на руския петрол спадна с 3 долара на барел, слезе под тавана на Г-7

18 септември 2024, 18:40 часа • 1120 прочитания

Цената на руския петрол спадна с 3 долара на барел, слезе под тавана на Г-7, предаде Bloomberg.

Средните четириседмични обеми на суров петрол се повишиха до 3,21 милиона барела на ден през седмицата до 15 септември, което е с 80 000 барела на ден повече в сравнение с предходния период. Седмичните потоци, които са по-променливи, също се увеличиха, нараствайки с около 110 000 барела на ден, съобщава агенцията.

Още: Руският износ на петрол достигна най-ниското си ниво от 3,5 години

"Но цената на водещия руски суров петрол Urals падна за втора седмица, спадайки с над 3 долара за барел. Това върна средната седмична цена под прага от 60 долара за барел, който Групата на седемте се опита да наложи на Кремъл като наказание за инвазията в Украйна през 2022 г.", посочва Bloomberg.

Според анализа падащите цени и по-малките обеми се комбинират, за да намалят стойността на руския износ на суров петрол с почти 30% от края на юни.

Още: Рязко нараства свободният капацитет на руските рафинерии

Московската петролна рафинерия, собственост на Газпром Нефт, възобнови дейността си във вторник в съоръжение за дестилация на суров петрол, което беше спряно след атака с дрон на 1 септември. Въпреки това нивата на преработка в цялата страна през първите 11 дни на месеца бяха около 164 000 барела на ден под средното ниво за по-голямата част от август, се казва в публикацията.

Общо 30 танкера са натоварили 22,72 милиона барела руски суров петрол през седмицата до 15 септември, показват данните от проследяването на корабите и докладите на пристанищните агенти. Обемът е нараснал от 21,99 милиона барела на 29 кораба предходната седмица.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес