Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

BBC: Няма кой да прави руски танкове – руският военен комплекс отчаяно търси специалисти

03 октомври 2024, 10:41 часа • 1129 прочитания

Няма кой да прави руски танкове – с такова заглавие излезе материал в руската секция на BBC. Основната причина – огромното търсене на работна ръка за руския военнопромишлен комплекс (ВПК), което ясно показват какви дефицити има там.

Само в периода 15 август – 15 септември, 2024 година, в руските портали за търсене на работа (държавният "Работа в Русия", "Авито" и Headhunter) са се появили над 90 000 свободни позиции в руския ВПК. Най-много се търсят инженери, стругари, както и оператори на машини – за последната позиция се искат специализирани умения. Масово се търсят и хора, които могат да работят със западно оборудване – машини на Siemens или Heidenhain. Предложените заплати за някои от най-дефицитните специалности са 3-4 пъти по-високи от средната работна заплата в съответния регион. На всичкото отгоре има и още по-екстравагантни предложения – ако си специалист и дойдеш, но доведеш със себе си и приятел-специалист, получаваш 10 000 рубли отгоре.

Конкретен пример колко зле са нещата – в руския портал за търсене на работа "Авито" в началото на септември са подадени едва 2000 автобиографии за стругар, а отворените там позиции са били около 60 000!

Още: Случи се немислимото: Руски пропагандист призова в ефир за край на войната (ВИДЕО)

С путинизъм към разруха

В края на август, 2024 година, липсата на специалисти беше призната от вицепрезидента на Търговско-промишлената камара на Русия Елена Дибова, която заяви пред NTV, че се привличат куриери и таксиметрови шофьори да работят в заводите, защото няма кой. Досега през 2024 година руските производствени и промишлени предприятия са публикували 1 100 000 обяви за чираци (стажанти) за стругари, фрезисти, механици. Обаче техническите училища в някои региони, като района на Орлов, бяха принудени да направят почти двугодишна пауза - от 2021 до 2023 г. - при записване на студенти по специалността универсален стругар поради промени в държавните образователни стандарти. Тези промени засегнаха и дузина други специалности, включително такива професии като машинен оператор (металообработване) и оператор на фреза с общо предназначение.

Конкретен признак за недостиг на работна ръка е когато едно и също предприятие често разкрива много свободни работни места по една и съща специалност едновременно. Конкретен пример – към 4 септември, 2024 година, "Курганмашзавод" откри 78 свободни позиции за оператори на металорежещи машини, както и 70 стругари с различни специализии, при заплата в диапазона 70 000 – 150 000 рубли, а инженер-технолог на държавна служба взема минимално 100 000 рубли. Заводът произвежда бойни машини на пехотата.

Източник: BBC

Още: The Economist: Путин иска мир - Русия изчерпва съветското оръжие и не може да прави ново

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес