Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради войната в Украйна няма да дадат летище Добрич на общината

19 юли 2023, 18:14 часа • 5837 прочитания

Заради усложнената международна обстановка, тази година с бившето военно летище на Добрич не се предвиждат разпоредителни действия, за да може при необходимост, да се ползва за цели, свързани с отбраната и сигурността на страната. Това е заявил военният министър Тодор Тагарев в отговор на въпрос от депутата на ПП-ДБ Ивайло Мирчев.

Бившето военно летище в Добрич е прието в управление на Министерството на отбраната през 2002 г. като освободена инфраструктура, с отпаднала необходимост за Българската армия. То се състои от два основния имота. Единият е с площ от 2 500,6 кв. м, със 77 сгради в него, с изградена бетонова писта за излитане и кацане, както и с пътека за рулиране с обща площ 390 941 кв. м. Още от Добрич: Детските ясли и градини в Добрич няма да затварят през лятото

Вторият имот е с площ 1 011 676 кв. м, с три сгради в него и с бетонови пътеки за рулиране, чиято обща площ е 2 496 кв. м.

Аргументът на депутата да отправи питането за летището е, че разположението му попада в стратегически за град Добрич зони и придобиването им от общината е от изключително значение. Един от възможните проекти по Общинския план за развитие е интермодален терминал.

Според новия общ устройствен план на Добрич бившата авиобаза трябва да стане логистичен център с транспортно-складови площи при възможност за обслужване от три вида транспорт - автомобилен, железопътен и авиационен. Още: За над 1 млн. лв. продават имот в Добрич за многоетажен паркинг

„Мащабният проект е възможно да доведе до развитие на икономиката и разкриване на нови работни места, тъй като е в близост до жп линия, до пътищата за Варна и Варненското пристанище“, е посочил народният представител.

 

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес