Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В община Добричка ще гласуват за перките

25 октомври 2024, 15:47 часа • 464 прочитания

Въпреки оспорванията в съда на противниците на допитването на 27 октомври в община Добричка ще се проведе референдум. Това е общината, която обхваща селата близо до Добрич.

В позиция, изпратена до медиите, Община Добричка съобщи, че местен референдум против изграждането на ветроенергийни паркове върху земеделски земи на територията на общината ще има на 27 октомври и призова жителите да се включат активно в него, съобщи БТА. Местният референдум ще се проведе заедно с извънредните парламентарни избори.

Въпросът е: „Против ли сте определяне на територии за изграждане на ветроенергийни източници на енергия в община Добричка чрез разрешение за изменение и одобряване на устройствени планове от Общински съвет и кмет на общината?“, с възможни отговори "да" или "не". Още: Туристическият и рибарският сектор се обявиха против перките в Черно море

Решението за провеждане на местен референдум по предложение на кмета Соня Георгиева бе прието от Общински съвет - Добричка на извънредно заседание в началото на септември. То бе породено от проведени обществени обсъждания във връзка с инвестиционни намерения за изграждане на ветроенергийни паркове в земеделски земи на територията на общината. Със заповед на областния управител на Добрич Румен Русев обаче решението бе върнато за ново разглеждане от съветниците. В заповедта си областният управител казва, че счита решението за незаконосъобразно. Русев посочва, че в обхвата на референдума попадат въпроси от местно значение, които следва да могат да бъдат решени от орган на местното самоуправление.

Разглеждането на заповедта на областния управител отпадна от дневния ред на редовното заседание на 25 септември. Румен Русев подаде и жалби до Административния съд в Добрич, но съдът ги остави без разглеждане. После Върховният административен съд върна на Административен съд - Добрич жалбата на областния управител за разглеждане по същество. 

В позицията на общината се посочва, че решението на Добричкия общински съвет за произвеждане на местен референдум е прието по реда на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление (ЗПУГДВМС). То има еднократно правно действие с правни последици за жителите на община Добричка, всички настоящи и потенциални физически и юридически лица, които желаят да осъществяват проекти по изграждане на ветроенергийни източници (ВЕИ) и всички други заинтересувани лица. Решението представлява общ административен акт по смисъла на Административнопроцесуалния кодекс (АПК), според чиято разпоредба „оспорването на общ административен акт, включително и чрез протест от прокурора, не спира изпълнението му“.

До настоящия момент няма постановен съдебен акт за спиране на изпълнението на решението, заявиха още от Община Добричка. Според Община Добричка депозираните жалби на областния управител на област Добрич срещу приетото от Добричкия общински съвет решение не могат да го отменят. Още: Рибари: Ветропарковете ще ограничат риболовните зони в Черно море

Централната избирателна комисия и Общинската избирателна комисия не разполагат с правомощия да спрат, отменят, пренасрочат или по какъвто и да е начин да въздействат върху произвеждането на референдума, посочват още от общината и допълват, че ОИК-Добричка е длъжна да обяви резултатите от него. Вече има определени секционни комисии.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес