Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Добрич поиска от държавата сградата на старата жп гара

30 октомври 2018, 14:39 часа
Реклама

Общинските съветници в Добрич единодушно гласуваха сградата на старата жп гара в града да стане публична общинска собственост. Те очакват министърът на регионалното развитие да представи пред Министерски съвет искането за безвъзмездно прехвърляне на имота на общината. Идеята е след ремонта му там да отвори врати културно-исторически комплекс. Общинският съветник арх. Емилия Добрева подкрепи колегите си с мотива, че сградата е емблематична за историята на града и е паметник на културата.

В момента имотът е частна държавна собственост и е разположен на площ от 1168 кв. м. и представлява две двуетажни сгради – бивши канцеларии, и една едноетажна между тях – бивша чакалня.

Сградата не се използва от години и е свърталище на наркомани и клошари. Строена е в далечната 1910 г. и е свидетел на радостни и трагични събития. Когато през 1916 г. румънските завоеватели са принудени да се оттеглят от Добрич, те затварят в чакалнята на гарата 57 пленени българи, които след това избиват на това място. От тук са откарвани непокорните добруджанци и към концентрационните лагери в Молдова в годините на румънското управление на Южна Добруджа.

Йорданка Калчева
Йорданка Калчева Отговорен редактор
Новините днес