Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зъболекар съветва: Такива зъби са предупредителен знак за стрес

26 юни 2024, 15:37 часа

Езикът на тялото може да каже много за емоциите на човек и да разкрие скрити намерения и нагласи. Оказва се обаче, че има и друга мина на знание за това какви сме. Според един известен зъболекар нашите зъби могат да кажат адски много неща за нас.

Д-р Халед Касем, ръководител на водещата европейска ортодонтска верига Impress, е казал пред "The Sun", че цветът, формата и разположението на зъбите могат да разкрият различни личностни черти, навици и проблеми.

„Зъбите ви могат да разкрият много повече за вас, отколкото си мислите. Зъболекарите могат да научат много за един човек, като погледнат вътрешността на устата: има сигнали по зъбите, езика и венците, които показват какъв начин на живот водите. Размерът, формата и разположението на нашите зъби също могат посочете какъв човек ги има.“, добави специалистът.

Още: Болка във венеца: колко време боли зъбът след изваждане

Зъбите разкриват стреса - обърнете внимание на размера им

Размерът на зъбите е важен. Често малките зъби са признак на прекомерен стрес и безпокойство. Както обясни д-р Касем, причината са неправилни навици като гризане на нокти или скърцане със зъби.

„И двата навика са разрушителни и могат да доведат до сериозни проблеми със зъбите, защото бавно износват повърхността на зъбите, което може да доведе до напукване или дори загуба“, смята Касем.

Прекалено стресиращият и интензивен начин на живот също може да доведе до припокриване на зъбите. „Телата ни реагират на стреса по различен начин, така че гъсто разположените и изкривени зъби може да е начинът тялото ви да ви каже да намалите темпото“, подчертава д-р Касем.

Още: Дентален специалист в София за безплатни консултации

Купонджиите и несигурните хора се разпознават по цвета

Лекарят обясни и какво означават обезцветените зъби. Според него това означава, че собственикът им купонясва твърде много. „Бурният лайфстайл често върви ръка за ръка с навици като пиене на много алкохол, пушене и консумация на много кофеин – всички те увреждат емайла и обезцветяват зъбите“, подчерта той.

Използването на фасети или композитни пломби също може да каже много. Според специалиста това означава, че някой е несигурен.

„Както фасетите, така и композитните връзки са лечения, предназначени да скрият неудобни характеристики като обезцветяване, празнини и самата форма на зъбите. Въпреки че проблемите често са незначителни, и двата варианта могат да бъдат скъпи. Тези, които търсят такова лечение, са несигурни и много загрижени за това, което другите мислят за тях."

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес