Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли кой континент се пресича от всички меридиани?

06 март 2023, 12:50 часа

Меридианите представляват условни, мислено прекарани линии по земното кълбо, свързващи северния и южния полюс. Разположени са перпендикулярно на паралелите на Земята и са нужни, за да бъдат определени координатите на дадени точки върху повърхността на планетата. Всеки един съответства на определена географска дължина. За условен „нулев" меридиан е приет Гринуичкият, който минава през обсерваторията на лондонското предградие Гринуич. Заедно с противоположния му 180-градусов меридиан те разделят нашата планета на Източно и Западно полукълбо.

Интересно, а има ли континент, през който да преминават всички меридиани? На пръв поглед изглежда, че такъв континент би трябвало да е огромен. Но, всъщност, той е сравнително неголям – това е Антарктида. На нейна територия е Южният полюс, тоест едната точка, където се събират всички меридиани. Другата точка на тяхно събиране, Северният полюс, не е на суша, а във водите на Северния ледовит океан – който пък е единственият океан, където също се пресичат меридианите на планетата. За разлика от северната Арктика, която не е континент в тесния смисъл на думата - а само струпване на ледове, плаващи във водите на Северния ледовит океан, то Антарктида е истински континент.

Нейният релеф е скрит под постоянна ледена покривка, чиято дебелина е от 2.5 до 4 км. Само около 1% от площта на Антарктида е без ледове. 90% от целия лед на планетата е концентриран именно в Антарктида. Това представлява около 80% от всичката прясна вода на Земята - и ако внезапно този лед се стопи, нивото на Световния океан в такъв случай внезапно ще се покачи с 60 метра.

Най-близката „истинска земя“ до Антарктида е Южна Америка с територията на Аржентина. Там от най-южния град на нашата планета – аржентинския Ушуая, редовно тръгват антарктически круизи и туристически обиколки към Южния полюс.

Антарктида отбелязва дълбоко замръзване тази година

Леденият климат

Антарктида е разположена в Южното полукълбо. Затова зимата и лятото са точно „обратни“ на европейските - зимният сезон продължава от март до август, а летният - от септември до февруари. Полярната нощ трае от 23 април до 20 август, тогава са и най-ниските температури. Ако кажем, че в Антарктида е просто „студено“, означава само малко да се доближим до истината. Именно тук е зарегистрирана абсолютната най-ниска температура на планетата: -89.2°C през юли 1983 г. в района на съветската станция „Восток“.

През антарктическата зима средната температура се колебае между -60°C и -75°C, достигайки до -80°C. В комбинация с полярната нощ и денонощните ветрове, носещи голямо количество фин снежен прах, това прави континента почти неподходящ за посещение. Все пак, по бреговете му температурата не е толкова убийствена: от -8°C до -35°C, в зависимост от района.

Лятото в Антарктида е по-комфортно - „едва“ -30°C до -50°C във вътрешността и на Южния полюс. А на Антарктическия полуостров (най-близката точка до Аржентина) зимата понякога е направо „топла“ - от 0 до -7°С.

Голяма река е открита под ледовете на Антарктида

Туризъм в Антарктида

Предвид изключително трудните климатични условия в Антарктида, туризмът тук е изцяло зависим от сезона и е възможен само няколко месеца в годината - предимно от ноември до март. Тогава и се повеждат корабни круизи до Южните Шетландски и Малвинските острови, Антарктическия полуостров, архипелага Южна Джорджия и континенталните морета. Достигането на Южния полюс със самолет (друг вариант: със самолет и ски) е възможно само в разгара на антарктическото лято - през декември-януари. Обширната география и по-мекият климат в сравнение с вътрешно-континенталния правят възможно провеждането на обиколки тук през петте летни антарктически месеца. Круизите потеглят от Ушуая и пътуват до Антарктида през пролива Дрейк. По пътя се спира на Южните Шетландски острови и се слиза на Антарктическия полуостров, наблюдават се тюлени, полярни птици и пингвини. Това е най-икономичният и физически достъпен вариант за посещение на Антарктида.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес