Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли кой е най-високият водопад на Балканите – намира се в България?

08 юли 2022, 14:30 часа

Най-високият водопад на Балканите е „Райското пръскало“ и е висок 124.5 м. Но и един друг водопад, отново в България, претендира за същата титла – това е водопадът „Скакля“ във Врачанския балкан, висок 145 м. Защо се получава такова разминаване и възниква този спор?

Причината е, както и в много други случаи, когато се касае за природни обекти, в различните критерии за измерване, които се използват. Наистина, „Скакля“ е най-високият водопад както в България, така и на Балканския полуостров – но той е непостоянен водопад; тоест, в отделни периоди, по време на летните жеги, пресъхва. А ако говорим за постоянния най-висок водопад на Балканите – такъв, който си тече през цялата година без спиране, това си остава „Райското пръскало“ или просто „Пръскалото“.

Топ 10 на водопадите в Стара планина

Той се намира в природния резерват „Джендема“ и пада от южните склонове на връх „Ботев“, най-високия в Стара планина. Формира го Пръскалската река, която идва от снеговете под върха - дори през лятото те не се стопяват. Нейните води стигат до отвесните Райски скали, скачат от тях, образувайки водопада, след което продължават надолу и се вливат в Бяла река. Понякога бъркат Райското пръскало с Калоферското пръскало, наричано още Големия джендемски водопад – но той е малко по-нисък (120 м) и се намира на Джендемската река; стигането до него е много трудно. Близо до най-високия водопад на Балканите се намира туристическата хижа „Рай“.

Отвесните скали тук са любимо място за почитателите на екстремалните усещания по време на скално катерене. Това е често посещаван туристически обект по причина на великолепната природа наоколо – а най-хубавото е, че въпреки сравнително оживеното от туристическа гледна точка място, цялата местност и водопадът запазват първозданния си чист вид.

Самият резерват „Джендема“ е най-големият в Централния Балкан, а в страната е втори по територия със своите 4220.2 хектара, като отстъпва само на Централния рилски резерват, който се разполага на 12393.7 хектара. „Джендем“ означава „ад“, „преизподня“ – това име районът е получил заради труднодостъпната планина тук, където склоновете са твърде стръмни, долините дълбоки и се срещат множество почти отвесни стени и скални зъбери.

Ниагарският водопад пак грейва в цветовете на българското знаме за 3 март

Безспорен господар на цялото това приказно природно царство е скалният орел, който често се рее над най-високия водопад на Балканите. Неговият роднина – царският орел, въпреки гордото си название, малко му отстъпва по размери. Владетели на горите пък са кафявата мечка и вълците, срещат се диви свине, благородни елени, диви котки. Затова се препоръчва туристите да се движат организирано на групи, най-добре под ръководството на професионални планински водачи. Най-подходящите сезони за посещения на водопада и въобще на резервата са късната пролет, лятото и началото на есента. Има също и любители на зимния туризъм, които посещават тези местности, но тогава е направо задължително придружаването им от планинските водачи – известни са злощастни случаи със самонадеяни туристи, които изпадат в опасни ситуации. Маршрутът, по който се отива до най-високия водопад на Балканите, е пеша до туристическата хижа „Рай“, като се тръгне от местността „Паниците“ - тя е на 6 километра от Калофер.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес