Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли кой е най-старият град в Европа?

16 юни 2023, 14:22 часа

Надписът „Древен и вечен“ под герба на втория по големина град в България не е случаен. Пловдив се слави със своята история и култура, с античните и средновековни паметници на културата, с възрожденските къщи, запазили духа на отдавна отлетели времена, с най-стария запазен античен театър и с всяка глътка история, с която е пропит този древен град.

Известен като града под тепетата, Пловдив е сред най-старите живи градове в света. Има ли смисъл тогава да се колебаем кой е най-старият град в Европа, щом живата история на България и Европа – Пловдив е сред шестте най-стари градове в света?

Пловдив – най-старият град в Европа

Естествен отговор на въпроса кой е най-старият град в Европа е Пловдив – град, в който всяко кътче има своята неподправена история и е изпълнено със спомени от миналото и съхранено културно и историческо богатство. Обявен е за най-старият постоянно обитаван град в Европа от „The Daily Telegraph” през недалечната 2011 година и за шестия най-стар град в света.

Древен е този град, създаден през 4000 г. пр.н.е. Вечен е приказният Пловдив – жив, съхранил спомена за миналото, но създаващ бъдеще, развиващ се и разрастващ се, съчетал своето вчера със своето утре, за да бъде онзи приказен град, който познаваме днес и сега.

Кои са най-посещавани градове в България от чужденците?

Най-старият град в Европа е съхранил паметници на културата и забележителности от всички епохи и ги е съчетал с модерния живот и пулс на космополитния град. В Пловдив може да видите забележителности и частички история от епохата на Античността, тракийския, гръцкия и римския период, Средновековието, Възраждането и Освобождението, събрани една до друга и неповторимо вплетени в съвременната и модерна визия на града.

Сред най-старите и интересни запазени исторически места и забележителности в Пловдив са Античният театър на Филипополис, датиращ от 2 век по времето на римския император Марк Траян, раннохристиянските базилики, Римският стадион. Старият град в Пловдив е жива галерия под звездите и цял един е паметник на културата и жива история, която не е музейно изложена, а кипи в свой собствен ритъм и живот, увличащ посетителите в една незабравима атмосфера, създадена не за да може да бъде описана, а за да бъде съпреживяна.

Топ 10 на най-големите градове в България

Само този, които е прекарал време в Пловдив, загубил се е в историческите му кътчета, за да се преоткрие може да осъзнае най-ярко за какво говорим. Ден или два не стигат за града под тепетата, но ви препоръчваме да си подарите поне един уикенд из Пловдив, за да се докоснете до история жива и съхранена, както никъде другаде.

Кои са другите най-стари градове в света?

Освен въпросът кой е най-старият град в Европа вероятно живо ви интересува и ви е любопитно кои са най-старите градове в света, по-стари от Пловдив, щом българският град е нареден на шесто място.

  • Дамаск в Сирия е най-старият град в света, чиято възраст се определя на 11 000 години.
  • Алепо е вторият най-стар град в света, разположен отново в Сирия. Възрастта му е 8000 години.
  • На трето място откриваме  Библос в Ливан на 7 000 години.
  • Четвъртото място е за град Ербил в Ирак.
  • Петият най-стар град в света е Сидон в Ливан и след него на шесто място е българският град Пловдив.
Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес