Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли кой е изобразен на банкнотата от 2 лева?

21 септември 2022, 14:00 часа

Банкнотата с номинална стойност 2 лева от 1999 и 2005 година вече е в историята. Тя бе извадена от обръщение на 1 януари 2021 година и изцяло заменена от монета. Помним ли кой беше изобразен на нея, или всяка банкнота остава само история?

Чий лик стоеше на банкнотата от 2 лева?

На лицето на банкнотата от 2 лева с емисия 2005 година и в обръщение от 6 декември 2005 г. до 31 декември 2020 г., е стилизираният лик на автора на „История славянобългарска“ – будителя Паисий Хилендарски. Зад него във фона се разкриват изображения на монашеската килия на Паисий Хилендарски, печатът му и Зографският манастир в Атон. Върху външния пръстен се четат името на будителя Паисий Хилендарски и това на страната ни – България.

На гърба на банкнотата от 2 лева по-наблюдателните ще открият редица изображения, сред които отпечатано факсимиле от Зографска чернова на „История славянобългарска” с имена на български царе, герб на България с три лъва, който е бил отпечатан в Грюнбергския хералдически сборник през далечната 1483 година, изправения коронован лъв на Христофор Жефарович.

Освен банкнотата от 2 лева, емисия 2005 година, имаше в обръщение и банкнота от 2 лева, емисия 1999 година, която има същата съдба – извадена от обръщение в края на 2020 година. Изображенията на лицето и гърба на банкнотата от 2 лева, емисия 1999 година, са същите като тези на банкнотата от 2005 година.

Знаете ли какъв е номиналът на първата българска банкнота?

Какво е изобразено на банкнотата от 2 лева от 1962 година?

По-възрастните сред вас вероятно помнят, че това не е единствената двулевка, която е била в обръщение в България. Някога сме имали и друга. Емитираната през 1962 година двулевка е имала на лицето си изображение на жена, която бере грозде. Това изображение е било сред символите на комунизма, които показвали трудова дейност. Любопитен факт е, че девойката, изобразена на тази стара банкнота, е единствената обикновена девойка, чиито лик е красял банкнота, пусната в обръщение по време на комунизма. Знаем и името ѝ – Кина Гърбова от Сухиндол. Снимката ѝ, направена по време на гроздобер от фотографа Любомир Чаръкчиев, е отличена с първа награда на изложба в ГДР. Това е и причината точно тази снимка и този лик да бъдат отпечатани на лицето на банкнотата от 2 лв. от 1962 година, въпреки че девойката е била обикновено и никому неизвестно към онзи момент момиче.

По-любопитните вероятно ще се радват да разберат и коя е първата българска банкнота. Номиналът ѝ е бил 20 лв. и е отпечатана в Санкт Петербург на 01.08.1885 г. На банкнотата има руски думи, а днес тя може да бъде видяна в историческия музей в Габрово.

Тези, които не само помнят какво е имало изобразено на банкнотата от 2 лева емисия 1999 или 2005 година, но имат и самата банкнота в дома си, могат да имат предвид, че е възможна замяна без ограничение на количеството, без такса и без краен срок на обмяна по данни на пресцентъра на БНБ от 2021 година.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес