Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли какво ядат таралежите

24 септември 2024, 06:00 часа

Още от детските приказки познаваме това симпатично бодливо животинче, което се движи бавно и се свива на кълбо при предстояща опасност. Таралежът, известен още като бодлив таралеж (Erinaceinae), е от подсемейство бозайници от семейство Таралежови. Произходът на името на обикновен таралеж е с латински корени и се превежда като “бодлива бариера”. 

Съществуват над 20 различни вида таралежи, които са много подобни и разпознаваеми поради удължената муцуна на доста голямата глава за среден таралеж с дължина до 20 см. Животното достига средно тегло почти 800 г, но преди хибернация наддава тегло до около 1200 г. Мъжките са по-големи от женските. Предните лапи на таралежа са по-къси от задните, пет пръста на всеки имат остри нокти. Таралежът има малка опашка до 3 см, която е почти невидима заради игловидната му козина.

Иглите на таралежа
Най-забележителната характеристика на това мило животинче са иглите. Иглите са с дължина около 2 см и покриват гърба, главата и страните на таралежа. Те са кухи и пълни с въздух. Възрастните екземпляри имат по над 6000 игли, а младите - до 3000 . Всяка година таралежът сменя една на всеки три игли. 

Върху главата и коремчето си таралежът има груба гъста козина. Лапите му са с доста остри нокти, а задните крака са по-дълги от предните. Характерна особеност на таралежите е, че свиват бодлите си на топка при предстояща опасност. Това се свързва с работата на кръговите мускули, способността да се разтягат горните слоеве на кожата. Таралежът може да остане в това състояние дълго време до отминаване на заплахата. Бодлите растат под различни ъгли на наклон и образуват силно преплитане на шипове.

Таралежът е нощно животно. През деня се крие в листата и храстите, между корените на растенията. Не обича топлината, предпочита да се крие в гнезда от суха трева, листа и мъх.

С какво се храни таралежът?
Таралежът е всеядно животно и се храни с всичко, което намери. Лакомията и всеядството му се обясняват с активността и необходимостта от складиране на подкожна мазнина. Таралежът има 20 горни и 16 долни зъба, които им помагат да се справят с голямо разнообразие от храни.  Таралежът търси храна през нощта и може да измине до 3 км само за една нощ. Особена нужда от храна има след излизане от зимен сън. За да възстанови силата си, животното може да изяде до ⅓ от теглото си само за една нощ. 

Още: Таралеж парализира летище в Германия (СНИМКА)

Макар че яде почти всичко, таралежът има своите предпочитания, ето част от тях:
* Насекоми
Основната част от храната на таралежа са различни видове насекоми като бръмбари, мравки, гъсеници, стоножки, паяци, пчели, оси, скакалци.
* Червеи, охлюви, змии, гущери, малки птички
Таралежът обича дъждовни червеи, охлюви и други безгръбначни.
* Малки гризачи
Таралежът обича да ловува малки гризачи като мишки.
* Плодове и зеленчуци
Макар и по-рядко, таралежът яде плодове като ябълки, круши, горски плодове и някои зеленчуци като моркови.
* Гъби, яйца, ядки
* Храна за котки или кучета на месна основа
* Котешки бисквити

С какво не се храни таралежът?
Макар че този бодлив бозайник обича почти всичко, има храни, които е противопоказно да му се дават, ето част от тях:
* Хляб и мляко
Таралежът има непоносимост към лактоза. Млякото може да го разболее, а хлябът има малка хранителна стойност за него.
* Брашнени червеи
Смята се, че те причиняват здравословни проблеми, когато се консумират в големи количества от таралежа.

Едно сладко животно, от което хората трябва да стоят далеч

Как да задържите таралеж в двора си

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес