Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли как всъщност се правят черните маслини

12 септември 2024, 07:12 часа

Надали има човек, който поне веднъж в живота си да не се е изкушил да опита прясна маслина от дърво. Без значение дали в Гърция, Италия или Испания, то вкусът със сигурност би бил един и същ - ужасен!

Когато открили за първи път маслините, древните римляни решили да култивират дръвчетата само заради зехтинът. Както може би знаете - след като премахнете костилката, месестата част на маслината съдържа около 30 процента масло.

Още: Могат ли диабетиците да консумират маслини

Каква е истината за черните маслини?

Черните маслини, които са етикетирани като „узрели“ на бурканите, всъщност не са нито черни, нито зрели. Те се откъсват много зелени и след това се обработват с помощта на разредена саламура и разтвори на луга.

Още: Как маслините влияят на кръвната захар?

Обработката с луга кара естествените фенолни съединения в маслините да се окисляват до черен цвят. Соли на калциев хлорид, соли на желязо (железен глюконат) и сгъстен въздух, барботиран през ваните за втвърдяване, помагат за развитието на черния цвят.

Домашното сушене на маслини без тези добавени соли ще доведе до петнисти и кафеникави маслини, които имат също толкова добър вкус, но не са толкова привлекателни.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес