Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли как се прави ракия от жито?

01 юли 2024, 13:44 часа

Традиционното алкохолно питие на Балканите – ракията – се счита за национална напитка у нас. Макар да консумираме най-често сливова и гроздова ракия, които се считат за традиционни за страната, огнената течност, без която мнозина не сядат на масата, може да бъде сварена и от зърнени култури – жито, ечемик, царевица и др.

Реклама

Старите майстори пазят добри рецепти за варене на високоградусовата домашна наслада от зърнени култури, така че, ако се колебаете как  се прави ракия от жито и се притеснявате да не допуснете груба грешка, с която да я развалите, разровете се в старите рецепти и открийте как се прави житна ракия, която ще обере всички овации.

Каква е основната разлика между винена и гроздова ракия?

Как се прави ракия от жито – съвети от старите майстори

Събрахме за вас съвети от старите майстори на ракия от жито, тъй като във варенето на тази ракия има много тънкости и специфични моменти, важни за крайния резултат. Те ви съветват:

  • Да не гледате захаромера, който е възможно още около 10-тия ден да покаже захарност 0 и да ви подведе, че е време за варене. Вместо това отбройте 20 дни и не разчитайте на измерването на захарността, за да не ви заблуди. Винаги имайте предвид, че показание 0 на захаромера далеч не означава, че ферментацията е приключила и че цялата захар е разградена, така че е нередно да се разчита само на показанията на уреда.
  • Бакъреният казан е изключително подходящ за дестилацията.
  • Необходима е внимателна употреба на лимонтузуто или да не се използва изобщо при варене  на ракия от жито. По принцип лимонената киселина се добавя преди маята и се използва, за да се създаде неблагоприятна среда за бактерии и плесени, но в повечето стари рецепти за варене на ракия от жито тя не присъства като съставка.
  • Добавянето на сухи черничеви трески оцветява приятно житната ракия.
  • За да сварите качествена и ароматна ракия, важно е житото, от което я приготвяте, да е с високо качество. Както не е редно да варите ракия от гнили и некачествени плодове, тъй като става кисела и горчива, неприятна на вкус и негодна за консумация, така и приготвянето на ракия от некачествено жито ще доведе до нежелан краен резултат.
  • Ракията от жито е подходяща за предпочитащите спиртната напитка в чашата им да е мека и за почитателите на оригиналната руска водка, приготвяна от жито. Житната ракия се отличава именно със своите мек вкус и аромат.

Как се прави ракия от вино?

Как се прави ракия от жито – стара рецепта

Ако сте начинаещи във варенето на ракия от жито, тази рецепта е точно за вас. Тя ще ви помогне да използвате точните съставки в точните количества, както и да спазите старата технология, която обещава превъзходна ракия от жито.

За варенето на ракия от жито са ви нужни:

  • захар – 40 кг.
  • жито – 40 кг., като може да го замените и с ечемик,
  • вода – 160 литра,
  • мая – килограм.

Как се прави ракия от жито – стъпка по стъпка?

Приготвянето на ракия от зърнени култури – в случая жито или ечемик, е лесно, ако следвате стъпките.

-          Затоплете водата и разтворете в нея захарта и маята.

-          Използвайте старо перде, за да завържете в него житото.

-          Поставете така завързаното жито в пластмасов бидон.

-          Залейте житото с разтвора от захар, вода и мая.

-          Изчакайте 20 дни, като бидонът следва да стои на сянка през това време.

-          Ракията се вари точно на 20-тия ден, като се дестилира само течността, без да се вари житото или ечемикът. Житото, останало в бидона, може да се използва повторно, като след изтичане на спирта при първото варене се изважда от казана останалото, добавя се вода, докато стигне до 160 литра, отново 40 кг. захар и мая, чието количество обаче вече следва да е наполовина. Оставя се да престои на сянка отново 20 дни, след което се вари.

Ако сте напълно начинаещи във варенето на ракия и се притеснявате какъв ще бъде крайният резултат и дали няма да допуснете грешки, които да костват материала ви, може да потърсите в търговската мрежа комплект за производство на домашна ракия от зърно с инструкции за употреба, който ще улесни значително задачата ви.

Не забравяйте, че всяка алкохолна напитка следва да се консумира в умерени количества.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес