Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Желязните зъби на комодските варани: Ключ към разгадаване на динозаврите

22 август 2024, 23:00 часа

Учените са открили, че назъбените ръбове на зъбите на комодските варани са с железен връх.

Проучването, ръководено от изследователи от Кралския колеж в Лондон, дава нова представа за това как комодските варани поддържат зъбите си остри като бръснач и може да даде сведения за това как динозаври като Тиранозавър рекс са убивали и изяждали плячката си.

Още: Откриха новороден микроконтинент

Комодските варани, които произхождат от Индонезия, са най-големият жив вид гущер, който тежи средно около 80 кг. Смъртоносни хищници, комодските варани имат остри, извити зъби, подобни на много месоядни динозаври. Те ядат почти всякакъв вид месо - от дребни влечуги и птици до елени, коне или водни биволи, като дърпат и разкъсват плячката си, за да разкъсат месото.

Изследователите откриват, че много влечуги имат известно количество желязо в зъбите си, но комодските дракони са концентрирали желязото по режещите ръбове и върховете на зъбите си, оцветявайки ги в оранжево. За сравнение, при крокодилите и другите контролни гущери желязото е толкова малко, че често е невидимо.

За да разберат химическия и структурния състав на зъбите на комодските варани, учените претърсват музеите за черепи и зъби на комодски варани и изследват зъбите на Ганас, 15-годишен комодски варан, който е живял в зоопарка за защита на природата ZSL, Лондонската зоологическа градина.

Чрез усъвършенствани изображения и химичен анализ екипът успява да забележи, че желязото в емайла на комодските варани е концентрирано в тънко покритие на върха на назъбените зъби и върховете им. Този защитен слой поддържа назъбените ръбове на зъбите им остри и готови да бъдат използвани в даден момент.

Изследването, води до нови въпроси и възможности за изследване на начина на живот и хранене на изчезнали видове като динозаврите.

Д-р Аарон Лебланк, преподавател по дентални бионауки в Кралския колеж в Лондон и водещ автор на изследването, казва: „Комодските варани имат извити, назъбени зъби, с които разкъсват плячката си, точно както при месоядните динозаври. Искаме да използваме тази прилика, за да научим повече за това как са се хранили месоядните динозаври и дали са използвали желязото в зъбите си по същия начин като комодския варан."

„За съжаление, използвайки технологията, с която разполагаме в момента, не можем да видим дали фосилните зъби на динозаврите са имали високи нива на желязо или не. Смятаме, че химическите промени, които настъпват по време на процеса на фосилизация, затъмняват колко желязо е имало в началото."

„Това, което открихме обаче, е, че по-големите месоядни динозаври, като тиранозаврите, са променили структурата на самия емайл върху режещите ръбове на зъбите си. Така че, докато комодските варани са променили химическия състав на зъбите си, някои динозаври са променили структурата на зъбния си емайл, за да поддържат остър режещ ръб."

„С по-нататъшен анализ на комодските зъби може да успеем да открием други маркери в желязното покритие, които не са променени по време на фосилизацията. С подобни маркери ще знаем със сигурност дали динозаврите също са имали зъби с желязно покритие и ще имаме по-добро разбиране за тези свирепи хищници.“

Д-р Бенджамин Тапли, куратор на отдел „Влечуги и земноводни“ в ZSL и съавтор на изследването, казва: „Като най-големите гущери в света, комодските варани са безспорно впечатляващи животни. След като работих с тях в продължение на 12 години в лондонския зоопарк, продължавам да съм очарован от тях и тези открития допълнително подчертават колко невероятни са те."

Още: Епидемия от гняв по света: Полезна, но и опасна

„Комодските дракони за съжаление са застрашени от изчезване, така че освен че засилва разбирането ни за това как са могли да живеят емблематичните динозаври, това откритие ни помага да изградим по-дълбоко разбиране за тези невероятни влечуги, тъй като работим за тяхното опазване.“

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес