Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленчукът, който помага срещу язви, създава защитен слой и има антибиотични свойства

25 януари 2024, 07:15 часа
Реклама

Зелето, един скромен кръстоцветен зеленчук, отдавна се слави с разнообразните си кулинарни приложения, но лечебните му свойства често се пренебрегват. През последните години научните изследвания хвърлиха светлина върху забележителните ползи от зелето за здравето, особено върху способността му да лекува язви, да създава защитен слой в храносмилателния тракт и да проявява антибиотични свойства.

Една от най-забележителните ползи за здравето на зелето е потенциалът му да помага срещу язви. Язвите са болезнени рани, които се образуват по вътрешната лигавица на стомаха или тънките черва, често причинени от ерозия на защитния лигавичен слой. Установено е, че зелето, богато на съединения като глутамин, стимулира регенерацията на този лигавичен слой, подпомагайки процеса на заздравяване на язвите. Освен това зелето съдържа противовъзпалителни и антиоксидантни съединения, които спомагат за намаляване на възпалението в лигавицата на стомаха, осигурявайки облекчение на хората, страдащи от дискомфорт, свързан с язвата.

Освен за ролята си при заздравяването на язви, зелето е признато и за способността си да създава защитен слой в храносмилателния тракт. Зеленчукът е богат източник на диетични фибри, които играят решаваща роля за поддържане на здравето на храносмилателната система. Фибрите в зелето образуват гелообразна субстанция, когато се разграждат в храносмилателната система, създавайки защитна бариера, която предпазва стомаха и червата от вредни вещества. Този защитен слой не само подпомага предотвратяването на образуването на язви, но и допринася за цялостното добро състояние на стомашно-чревния тракт.

Още: Как да ограничим вдигането на кръвно от киселото зеле

Антибиотичните свойства на зелето добавят още един слой към неговия лечебен профил. Зеленчукът съдържа съединения с естествени антибактериални и антивирусни свойства, които помагат на организма да се бори с вредните микроорганизми. Тези антибиотични свойства могат да бъдат особено полезни за поддържане на здравословен баланс на чревната флора, насърчаване на храносмилането и предотвратяване на свръхрастежа на вредни бактерии в храносмилателния тракт. По този начин включването на зелето в диетата може да допринесе за укрепване на имунната система и подобряване на здравето на храносмилателната система.

В допълнение към лечебните и защитните си свойства зелето е богата на хранителни вещества храна с редица витамини и минерали, които са от съществено значение за цялостното благосъстояние. То е добър източник на витамин С, витамин К и фолиева киселина, наред с други хранителни вещества, които подпомагат различни телесни функции, включително функцията на имунната система, съсирването на кръвта и деленето на клетките.

Тъй като научните изследвания продължават да разкриват ползите от зелето за здравето, става все по-ясно, че този невзрачен зеленчук има какво да предложи извън кулинарната си привлекателност. Независимо дали се консумира сурово в салати, ферментирало в кисело зеле или сготвено в различни ястия, зелето може да бъде ценно допълнение към здравословната диета, като подпомага здравето на храносмилателната система, подпомага лечението на язви и е естествен източник на антибиотични свойства. Възприемането на лечебния потенциал на зелето може да открие нови възможности за използване на силата на естествените храни за насърчаване на цялостното здраве и благополучие.

Източник: Healthline

Още: С тази подправка за прясно зеле няма да сбъркате - прави го уникално

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес