Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравословни навици, които ще ви помогнат да отслабнете с 5 килограма до 2025 г.

25 септември 2024, 17:00 часа

Отслабването често се възприема като труден и продължителен процес, който кара мнозина да се откажат от опитите си да постигнат целта си. В действителност обаче, загубата на няколко килограма може да бъде по-лесна, отколкото изглежда, ако подходите разумно и систематично въвеждате здравословни навици в живота си.

Ето как да отслабнете с 5 килограма до 2025 г.

1. Създайте калориен дефицит

Още: Какво да не правите, ако наистина искате да отслабнете: Основният капан

За да отслабнете ефективно, трябва да изгаряте повече калории, отколкото консумирате. Това е от ключово значение за отслабването, тъй като тялото започва да изгаря енергийните си резерви, когато възникне калориен дефицит. През първите седмици се препоръчва да броите калории с помощта на приложения, за да разберете по-добре колко консумирате и колко изразходвате. След това постепенно намалете броя на калориите, които приемате, като премахнете едно хранене или лека закуска, което ще създаде необходимия дефицит.

 

2. Увеличете физическата активност чрез ходене

10 000 стъпки дневно е стандарт, който мнозина се стремят да постигнат, за да поддържат здравето си и да отслабнат. Но дори 5000 стъпки на ден могат да бъдат страхотна цел за начало. Постепенно увеличете този брой до 7000 стъпки и след това до 10 000. Ходенето е лесен начин да останете активни, да подобрите кръвообращението си и да предотвратите проблеми с вените и артериите. Редовните разходки помагат за изгарянето на калории и поддържат тялото ви в добра форма.

Още: Четири златни правила за отслабване от известния диетолог Майкъл Мозли

 

3. Избягвайте висококалоричните напитки

Много хора забравят, че напитки като сокове, газирано и чайове със захар могат да добавят големи количества калории към диетата. Тези напитки съдържат много захар, консерванти и оцветители, които влияят негативно на нивата на кръвната захар и допринасят за наддаване на тегло. Заменете ги с чиста вода и чай без захар. Оставете максимум 10% от питейната си дажба за напитки с добавки, а коктейли и сладки газирани напитки пийте не повече от веднъж месечно.

 

Още: 8 диетични храни, които предизвикват преяждане

4. Намерете любимото си спортно занимание

Редовните упражнения са важни не само за здравето, но и за поддържането на метаболизма и изгарянето на калории. За да стане спортът част от живота ви обаче е важно да изберете занимание, което ви носи удоволствие. Това може да е бягане, танци, пилатес или дори бокс. Основното нещо е, че спортуването носи радост и не ви кара да искате да се откажете. Опитайте се да отделите 40% от времето си за любимата си дейност, а останалото за други упражнения.

 

5. Включете протеини и фибри в диетата си

Една от основните причини за провала на диетата е постоянното чувство на глад, което ви принуждава да похапвате нездравословни храни. За да избегнете това, трябва да включите в менюто си повече храни с протеини и фибри. Протеиновите храни насищат тялото за дълго време, намалявайки желанието за лека закуска, а фибрите помагат за прочистване на тялото и поддържане на нормалната чревна функция. Вместо сладкиши, изберете плодове, които съдържат естествени захари и фибри.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес