Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравословни и вредни начини да приготвяте яйца

21 май 2022, 13:44 часа
Реклама

Яйцата са отличен и здравословен източник на протеини. Яйчният белтък е един от най-лесно смилаемите, а жълтъкът съдържа много ценен витамин D, както и витамини А и В. В ежедневието е широко разпространено схващането, че жълтъкът има много калории и мазнини и затова е по-добре да не го ядете. Но това мнение е погрешно. Да, яйчният жълтък съдържа голямо количество мазнини, но това са полиненаситени мастни киселини и мононенаситени мастни киселини, т.е. това са здравословни мазнини.

За да приготвите ястие от яйца, което запазва всички ползи, трябва да се избягва използването на вредни мазнини. Най-добре е да ги приготвяте със зеленчуци, пълнозърнести храни или бяло месо. Опитайте се да не използвате сирене и не гответе яйцата твърде дълго.

Как правилно да съхраняваме яйцата?

Най-здравословните начини за приготвяне на яйца

Варени яйца

Варените яйца са идеални за закуска. Нуждаете се от тенджера с вода и котлон. За рохко сварени яйца са достатъчни 3-6 минути варене, а за твърдо сварени, варете в продължение на 10-15 минути. Започнете деня с варени яйца или добавете към всяка салата. Твърдо сварените яйца са подходящи за салати с картофи или зелена салата

Поширани яйца

Пошираните яйца също са здравословна и полезна храна за закуска. Просто счупете едно яйце в тенджера с вода и го оставете да ври за 3 до 5 минути. Можете да добавите 1-2 супени лъжици оцет към врящата вода. Избирайте пресни яйца или най-добре домашни. Можете да направите сами проверка. Поставете яйцето в съд с вода, ако потъне значи е прясно, ако плува на повърхността, значи е престояло.

Кои яйца са по-полезни - белите или кафявите?

Яйца във фурната

Ако искате да ограничите приема на олио при готвене на яйца, можете да изпечете яйцата. Разбъркайте яйцата и поставете в намазнена тавичка. Печете във фурната за 10 до 15 минути при 165ºC.

Бъркани яйца

Ако не искате да се откажете от любимите си бъркани яйца, използвайте малко растително масло или кокосово масло, което е подходящо за пържене. Използвайте тиган с незалепващо покритие, за да ограничите количеството мазнина при пържене на яйца.

С кои храни се съчетават най-добре яйцата?

Най-подходящо е да добавите зеленчуци. Домати, лук, чушки, гъби или спанак - всичко това ще осигури здравословно хранене. Разбъркайте яйцата, добавете любимия си зеленчук и изсипете в загрят тиган.

Най-полезните начини за приготвяне на яйца е чрез варене или поширане - те не изискват твърде високи температури или прекалено дълга термична обработка. Любителите на омлетите трябва да спрат да добавят мляко, сметана и други млечни продукти. Вместо това трябва да добавите зеленчуци. Използвайте тиган с незалепващо покритие, зехтин и кокосово масло. Така ще ограничите приема на вредни мазнини.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес