Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо всъщност супермаркетите продават плодове и зеленчуци в цветни мрежи?

23 септември 2024, 15:00 часа

Маркетолозите използват много трикове, за да ви накарат да похарчите възможно най-много пари за храна в магазина. Например, те поставят хляба в самия край на супермаркета. Така по пътя към него ще успеете да напълните кошницата си с храна, от която не сте и предполагали, че ще имате нужда. Или пък поставят много снаксове, шоколади, дъвки и всичко друго, което може да ви подтикне към емоционална покупка, докато стоите на опашката пред касата.

А ако решите да отидете до магазина на празен стомах, спокойно можете да очаквате да похарчите допълнително за хранителни продукти. Изведнъж продуктът с уж невероятна отстъпка ще се окаже на една ръка разстояние от вас. Непременно трябва да се възползвате от него, ще си помислите. Само че може да се окаже, че това е съвсем обикновената му цена, която е била отбелязана като промоционална.

Но това не е целият списък с трикове на търговците. Сега ще ви разкажем защо всъщност плодовете и зеленчуците в супермаркетите се продават в разноцветни мрежи.

Още: 5 вида замразени плодове, които помагат при диабет

Защо трябват мрежи за опаковане

Не винаги плодовете и зеленчуците се поставят в мрежи. Понякога можете да видите подноси с плодове, а до тях полиетиленови торбички. Вземаме толкова, колкото е необходимо. Но често в супермаркетите можете да видите плодове и зеленчуци в мрежи. Те са в различни цветове.

За какво служат тези мрежи? Те се използват в производството от десетина години. Изработени са от трайни материали - полипропилен и полиетилен. Предимствата на използването на мрежи за опаковане на продукти са много. Те помагат за равномерното разпределение на плодовете по време на транспортиране, състоят се от дишащ материал, щадят околната среда, имат благоприятна цена и са устойчиви на влага.

Изглежда, че би било добре да се използват мрежи с един и същ цвят за всички продукти. Например бели. Но има един нюанс. Той и принадлежи към числото на маркетинговите трикове.

Още: Тези плодове съдържат най-малко захар

Защо са ви необходими цветни мрежи

По темата за възприемането на цветовете са проведени много изследвания. Накратко, те казват приблизително едно: начинът, по който виждаме този или онзи нюанс на даден обект, зависи от околната среда. Това напомня за ефекта на оптичната илюзия на Манкър-Уайт. Формата и цветът на даден обект са в пряка зависимост от контекста.

Например оранжевата мрежа, в която се продават портокали, може да създаде ефекта, че плодовете вътре са свежи и толкова ярки. Когато се приберете вкъщи и извадите продуктите оттам, това може да не е така. Портокалите може да са бледи, неузрели, покрити със зелени петна. А вие не сте забелязали всичко това в магазина. И причината за това е именно мрежата за портокали.

Това правило работи и при други стоки. Ето защо зелето понякога се опакова в зелена мрежа, портокалите - в оранжева или червена, а лукът - в жълта или с цвят на горчица.

Още: Плодове, които са богати на калий

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес