Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо всеки трябва да засади орех в двора си?

08 септември 2023, 19:11 часа
Реклама

Орехът е едно от най-впечатляващите и внушителни дървета, които растат по нашите земи. За неговите размери спокойно може да се каже, че са буквално исполински, а короната му внушава страхопочитание със своите богати разклонения. Ненапразно ореховото дърво често се споменава в българския фолклор, в песни, приказки и легенди. Затова и днес мнозина искат да имат орех в двора на вилата или селската си къща – но в такъв случай трябва да разполагат с повече информация за това величествено и красиво дърво.

Орехът се развива най-добре докъм 800 метра надморска височина в региони с по-меки климатични условия, където зимата не е много сурова – с минимални температури до минус 30 градуса, без ранни есенни и късни пролетни слани.

По принцип, орехът не се плаши от сушата, защото има силно развита коренова система. Пак поради тази причина се препоръчва да не се засажда прекалено близо до къща и други постройки, защото има риск широко разклонените корени да повредят основите на сградите.

Орехът е влюбен в светлината – това може да се установи по единични дървета, които растат свободно в полето и развиват типичната за този дървесен вид могъща корона, като дават качествена и богата реколта.

Какво НЕ ТРЯБВА да забравяте, когато засаждате орехови дървета

Стопаните трябва да имат предвид очакваните размери на дървото, което решат да засадят – то не е от най-подходящите за малък двор. Трябва да се има предвид и обстоятелството, че под него не растат други растения, даже трева – както поради плътната сянка, така и поради йодните съединения в листата, които в дъждовно време се се стичат надолу.

Ако намерите подходящо място за орех в двора си (препоръчва се северната част с цел по-малко засенчване на други културни растения), ползите от вече развитото дърво ще са многобройни: както декоративни, така и по отношение на възможната реколта. Ядките на ореха имат ценна биолого-хранителна стойност – те изобилстват с протеини, мазнини, витамини, минерални соли, въглехидрати. Например, в зависимост от сорта, наситеността с мазнини достига до 70-80%, а с протеини – над 20%. По принцип, ореховото масло е търсено и предпочитано в кулинарията, а за ядките да не говорим – както в десерти, така и в основни ястия.

Листата на ореха също изобилстват с витамини. В медицината се прилагат орехови екстракти – в зъболекарската практика при възпаления на венците, също в дерматологията при кожни болести, за улесняване на храносмилането и др.

У нас са селекционирани и утвърдени редица сортове, размножаващи се вегетативно посредством присаждане. Присаденото е и най-подходящият тип орехово дръвче за засаждане в домашни, дворни условия.

Не засаждайте орех в двора на къщата – ето какво може да стане

Орехите, които са присадени, започват да раждат на 3 до 5 години, а началото на редовното им плододаване е на около 15-годишна възраст. Първоначално добивът, получен от едно дърво е около 50 кг, понякога надминава и 100 кг, а с времето постепенно нараства. Орехът живее средно 160-200 години, но има отделни дървета по на 300 и 500 години. Затова трябва да се знае, че когато засадите орех, оставяте следа подире си за няколко поколения, които ще споменават името ви. При това отглеждането му не изисква кой знае какви усилия; само беритбата и прибирането на реколтата налагат малко повече работа, което обаче се отплаща многократно.

Трудно е да се посочи друг културен дървесен вид, при който да се оползотворява цялата негова надземна част: както плодовете, така и плодната обвивка, самата дървесина, кората, листата.

Относно дървесината: в миналото притежанието на мебели от орехова дървесина се е смятало за белег на заможност, авторитет и уважение от страна на близки, съседи и приятели.

Орехът е също и дърво, много подходящо за укрепяване на терени при рискове от свлачища и ерозия.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес