Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо ви е омекотител за тъкани и какво ще се случи, ако не го използвате?

02 октомври 2024, 11:00 часа

Омекотителите за тъкани са станали неразделна част от процеса на пране за много от нас. Те помагат да се поддържат дрехите и спалното бельо меки, същевременно предотвратяват появата на досадни гънки. Въпреки това, нужно е да помислите какво ще се случи, ако спрете да използвате омекотител в пералнята. Нека разгледаме това по-подробно в следващите редове.

 

Ролята на омекотителя

Още: Знаете ли кога се слага омекотител в пералнята

Омекотителят за тъкани е специален продукт, който се използва за подобряване на текстурата и мекотата на тъканите. Според експерта Кати Кохуун, директор франчайз операции за Two Maids, омекотителят създава тънък слой от химически съединения върху влакната, което намалява триенето между тях. Това прави тъканта по-приятна на допир и същевременни по-гладка.

 

Плюсове и минуси на използването на омекотители

Преди да решите да използвате омекотител, трябва да претеглите плюсовете и минусите на това си действие.

Още: Изсипете това в средното отделение на пералнята и ще се сбогувате с неприятната миризма

Плюсове

·       Повишаване на мекотата и гладкостта на тъканите.

·       Намаляване на статичното електричество.

·       Минимизира бръчките, карайки тъканите да изглеждат по-добре.

Още: Честа грешка: Как омекотителят може да развали пералнята ви

Минуси

·       Загуба на свойствата на естествената тъкан като дишане и абсорбиране на влага.

·       С течение на времето остатъците от омекотител могат да повлияят негативно на здравината на влакната и способността им да абсорбират влагата.

 

Кога не трябва да използвате омекотител

Въпреки че омекотителя действа добре на повечето тъкани, има моменти, когато използването му не е препоръчително. Например при спортно облекло, хавлиени кърпи и влагоотвеждащи тъкани омекотителят може да намали ефективността на тези артикули, като създаде филм, който предотвратява абсорбирането на влага. Също така, не се препоръчва използването на омекотители върху предмети с огнеустойчиви свойства, тъй като това може да компрометира техните защитни свойства.

 

Как да използвате правилно омекотител

Ако решите да използвате балсам, добавете го към цикъла на изплакване на вашата пералня. Изсипете продукта в специален дозатор за омекотител, ако вашият модел разполага с такъв. Можете също да използвате топки за сушилня, като ги добавите към сушилнята заедно с вашето пране.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес