Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо ви болят зъбите, ако хигиената и храненето нямат нищо общо с това?

02 юли 2024, 17:17 часа
Реклама

Свикнали сме, че зъбните заболявания са свързани с недостатъчна и неправилна орална хигиена, наранявания, лоши навици и неправилно хранене. Въпреки това не бива да се подценява ролята на психологическия фактор.

Не преживени емоции

Здравето на зъбите често е засегнато от неизживени емоции. Стресът засяга цялото тяло като цяло, а зъбите страдат от негативни фактори не по-малко. Например, когато сме ядосани и раздразнени, можем силно да стиснем челюстите си и да скърцаме със зъби, като по този начин ги увреждаме. Гневът повишава киселинността в устната кухина, което води до развитие на кариес и изтъняване на емайла.

Имаме зъбобол през нощта - ето какво първо да направим

Вътрешен конфликт

Тук роля играе потискането на емоциите, което се отразява на физическото състояние на тялото. Конфликтът между желанието да бъдеш свободен, независим и нуждата да се подчиняваш води до постоянен стрес и напрежение. Неспособността да се защитят интересите на човека причинява напрежение в гърлото и устната кухина, което от своя страна се отразява на здравето на зъбите.

Страхове и тревоги

Друга причина, водеща до заболявания на зъбите са страхове, свързани със социалния живот, дискомфорт, когато сте в обществото, липса на вкус към живота, липса на личен живот, неспособност да се наслаждавате на общуването и секса.

Когато се чувствате несигурни, стремите се да станете невидими сред хората, стойката и походката ви се променят, геометрията на стъпалото се нарушава и опорно-двигателният апарат страда.

Как да определим вкуса към живота? Това е усещане за комфорт, радост от съществуването, когато се събуждате щастливо сутрин и поздравявате нов ден, способността да общувате, лесно да се запознавате и да поддържате стари връзки. Да имаш хобита, да се чувстваш изпълнен с живот. Това е спокойно отношение към себе си, приемане на своите силни и слаби страни, хармония в душата, без постоянно търсене на смисъла на живота.

Разтвор на вода и сол може да е вашето решение за зъбобол

Зъбите са предназначени за отхапване, дъвчене, хапане. Зъбните заболявания са свързани със притеснение, страх за живота и липса на връзка със себе си. Няма удовлетворение от живота, човекът не признава своите заслуги и постоянно е несигурен в себе си. Има и обратна страна - прекомерна агресивност, конфликтност, депресия, емоционалност. Консумират се отрицателни емоции, включително нездравословна храна.

Какво да направите в този случай?

Необходимо е да се работи с подсъзнанието, да се идентифицират лошите навици, модели на поведение и да се отървете от тях. Обърнете внимание на цялостното си здравословно състояние, начините на контакт с външния свят и собствените си физиологични реакции. Опознавайки себе си, освобождавайки се от негативните емоции, вие буквално започвате да живеете наново, от нулата.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес