Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо в чужбина вдигат телефона с „Hello“?

08 септември 2022, 17:35 часа

Една от най-старите думи в историята е holla - междуметие от началото на XVI век, което означава "Спри!" и идва от още по-стара френска дума: holà. През следващите няколко века се разпространяват различни варианти, като повечето от тях се използват, за да привлекат нечие внимание. Според Оксфордския речник на английския език Hillo (или hilloa) може да се "извика отдалечен или зает човек". Hollo - или halloo, hallow, holloa, ho-lo и много други изписвания е предшественик на holler, който често е включвал викане на ловни кучета. 

Никога не дръжте телефона си на това място, ОПАСНО Е

Било е само въпрос на време, преди изобретателните правописци да се спрат на hello, което се появява за първи път в американски вестник в САЩ през 1826 г. Във въпросната статия и в други случаи от епохата поздравът се използва или за да привлечеш вниманието на някого - подобно на днешния вик "Хей!" - или за да се изрази изненада. Едва няколко десетилетия по-късно хората започват да го произнасят (както и британските му версии - hullo и hulloa) като поздрав. В края на XIX в. думата преживява бум на популярност, който може би нямаше да се случи без Томас Едисон – американски изобретател и бизнесмен. 

Кой е първият телефон в България?

Той има заслуга за насърчаването на поздрава "здравей" като поздрав за всеки, който отговаря на телефонно обаждане. Той го препоръчва и на обаждащите се. С други думи, първоначално Едисон не е смятал, че телефонът трябва да звъни - той е смятал, че обаждащият се може просто да извика "Здравей!" на човека от другата страна. Така че в известен смисъл изобретателят всъщност се е позовал на най-старото определение на думата: да привлечеш нечие внимание.

Разберете какво е смарт телефон

С развитието на технологията отвъд една винаги отворена директна линия между двама души става все по-разумно получателят пръв да говори. И отчасти благодарение на влиянието на Едисон върху развиващата се телефонна индустрия в ръководствата за работа често се препоръчва да се казва "Здравей". Фактът, че "здравей" остава предпочитан начин за започване на телефонен разговор, вероятно би притеснил северноамериканския изобретател на телефона - Александър Греъм Бел, ако беше жив днес: Той е искал хората да отговарят на телефонните обаждания с "Ahoy".

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес